Nema mira u Iraku

ISKOPALI SADAMA: Šiitske milicije spalile njegov grob, Suniti ga na vreme sakrili!

Informaciju o premeštanju tela saopštio je lider sunitskog plemena nakon što su šiitske milicije upale na imanje gde je bivši irački predsednik prvobitno bio sahranjen

Planeta
> 16:06h

Lider plemena Abu Nasir kome je pripadao Sadam Husein rekao je Rojtersu da su šiitske milicije upale na imanje na kome se nalazio grob, oborile fotografije Sadama Huseina i izazvale požar.

Ipak, ističe da je telo pomereno pre osam meseci na "bezbednije mesto".

"Plašili smo se da bi tako nešto moglo da se dogodi, a naši strahovi su se obistinili", rekao je lider plemena koji je želeo da ostane anoniman.

Precizirao je su četiri osobe učestvovale u premeštanju tela, ali da nisu uspele da prebace i tela Sadamovih sinova. Nije želeo da kaže gde je telo premešteno.

"Nije im dovoljno što su ga ubili jednom, već to žele da učine i drugi put. Sada se plaše i njegovog tela", rekao je lider plemena.

Sadam Husein je obešen 2006. godine pošto je osuđen za zločine protiv čovečnosti i za ubijanje šiita.

Sahranjen je u rodnom mestu, oko 150 kilometara severno od Bagdada.

U međuvremenu su sukobi u Iraku nastavljeni. Najmanje 60 pripadnika ekstremne organizacije Islamska država ubijeno je u vazdušnim udarima iračke avijacije u gradu Mosulu, javlja AP pozivajući se na državnu iračku televiziju.

Iračka državna televizija je, uz navođenje neimenovanih obaveštajnih izvora, javila da je izvršen napad na zatvor u centralnom delu grada, koji su ekstremisti koristili kao verski sud i pritvor za držanje talaca.

Tokom operacije, kako se navodi, 300 zarobljenih je oslobođeno.

Ti navodi za sada nemaju nezavisnu potvrdu, a oblast je nedostupna većini medija, navodi AP.

Bi-Bi-Si je javio, takođe se pozivajući na izvore, da je najmanje 30 ljudi poginulo u vazdušnom napadu na zatvor u Mosulu, koji drže islamski ekstremisti.

Britanska mreža navodi da je, prema izveštajima Al Džazire, broj žrtava oko 70.

Početkom juna u Iraku se aktivirala sunitska militantna grupa Islamska država Irak i Levant, koja je kasnije iz naziva izbacila "Irak i Levant".

Grupa kojoj su se pridružile lojalne radikalne formacije sunitskih plemena i nekadašnji vojnici iz vremena vladavine svrgnutog i pogubljenog predsednika Sadama Huseina, u ofanzivi je poslednjih nedelja uspela da zauzme nekoliko gradova i teritorija na granici sa Sirijom i Jordanom.

Grupa je 29. juna proglasila "islamski kalifat" na teritorijama Iraka i Sirije koje kontroliše.