Foto: Pancic, Tanjug

EVO DI SU VAŠI NOVCI: Vojvođanski DS „pomagao“ prijateljima

PAJTIĆ BOROVICI UPUMPAVAO DRŽAVNE PARE: Kontroverznom biznismenu dao 25 miliona evra!

Dušan Borovica, kog je policija dva puta privodila, bez problema - i bez garancija - dobijao novac od Razvojne banke Vojvodine i Fonda za razvoj, koji su pod kontrolom Pajtićeve vlade

Politika
> 06:16h

BEOGRAD - Kontroverzni biznismen Dušan Borovica, koga je policija čak dva put hapsila, jedan je od najvećih korisnika novca Razvojne banke Vojvodine i Fonda za razvoj, koje kontroliše Izvršno veće Vojvodine s Bojanom Pajtićem na čelu! Naime, prema zvaničnim podacima, Borovica je od ove dve institucije dobio ukupno 25 miliona evra kredita i pozajmica! To je bio uslov da uđe u klub privilegovanih pojedinaca koji su bez ikakvih bankarskih garancija mogli i kapom i šakom da dobijaju novac iz pokrajinskih fondova. Policijske zabeleške - Pretpostavlja se da takve pozajmice Borovica nije dobio slučajno, odnosno da je deo tog novca odlazio funkcionerima DS - Bojanu Pajtiću, Dušanu Elezoviću i Dragoslavu Petroviću. Postoje i policijske zabeleške o tome da je ovaj trojac imao definisan cenovnik koliko koja pozajmica košta. Za veće iznose bilo je potrebno izdvojiti i do 30 odsto, a kasnije su se zadovoljavali i sa deset. Iako su mnogi smatrali da Borovica novac dobija uz pomoć SPS kadrova, on je u stvari sve privilegije iz državne kase dobijao zahvaljujući „dobrim odnosima“ s Pajtićem, Petrovićem i Elezovićem. On je nakon hapšenja dao neke naznake o tome kako je dobijao novac i kome ga je davao, ali je tada novosadska policija bila pod potpunom kontrolom Pajtića i iz zapisnika je to nestalo - tvrdi izvor Kurira iz policije. Sagovornik Kurira dodaje da je nakon privođenja Borovice u redovima vojvođanskih demokrata zavladala prava panika da ih on ne otkrije i da je bilo indirektnih pritisaka da se pusti na slobodu. - Ako su tačni podaci do kojih je došla policija, to znači da je Borovica za 25 miliona evra, koliko je dobio iz vojvođanskih institucija, dao demokratama oko tri miliona u kešu! - kaže naš sagovornik. Krediti pod lupom Inače, zanimljivo je da je protiv Dušana Borovice Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu zbog malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine. On je zbog toga bio i pritvoren maja 2013. godine i protiv njega je pokrenut krivični postupak jer se sumnja da su njegovim preduzećima odobrili 45 kredita u ukupnom iznosu od 25 miliona evra bez adekvatnih bankarskih garancija. Ta suma predstavlja nezakonitu imovinsku korist za Borovicu, a štetu za Razvojnu banku Vojvodine. Kao garancija korišćene su menice, ovlašćenja i međusobna jemstva Borovičinih firmi koje su već bile prezadužene. Kurir je juče pokušao da dobije komentar od Bojana Pajtića, Dušana Elezovića i Dušana Borovice, ali ni jedan od njih trojice nije odgovarao na naše poruke niti pozive.

Donatori MILE JERKOVIĆ PRVI NA LISTI Postoje indicije da je najveći „donator“ Bojana Pajtića, Dušana Elezovića i Dragoslava Petrovića ipak bio Mile Jerković, koji je za mnoge nezakonite privatizacije i dodelu pokrajinskog novca demokratskom trojcu navodno dao nekoliko miliona evra. - Jerković je plaćao po više osnova i pretpostavlja se da je on za državne pare morao Pajtiću, Elezoviću i Petroviću da da preko pet miliona evra - tvrdi sagovornik Kurira iz policije.

Policija na tragu HAPŠENI I ZAPOSLENI U RAZVOJNOJ BANCI VOJVODINE Zbog malverzacija s kreditima nije hapšen samo Dušan Borovica već i zaposleni u ovoj banci. Podsetimo, bili su privedeni Goran Kostić, bivši predsednik IO RBV, i Jelena Kokelj Protić, nekadašnji član IO banke, zbog sumnje da su kredite nameštali Borovici.