Foto: ORF

Nova kaznena politika pokrajine TIrol

NEKA KORIST: Bahati vozači čistiće tirolski vazduh!

Od 1. januara 2015.godine odlukom pokrajine Tirol novac koji se naplati zbog prebrze vožnje biće iskorišćen za subvencionisanje građana koji prelaze na ekološki sistem grejanja

Austrija
> 10:48h

INZBRUK - Od naplaćenih kazni za prebrzu vožnju vozačima koji jurcaju tirolskim auto-putevima finansiraće se mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u ovoj pokrajini.

Tirol će naime ubuduće ovaj novac koristiti za subvencionisanje građana koji odluče da zamene stara grejna tela na drva i ugalj, modernijim ekološkim uređajima i sistemima. Ova akcija počeće 1. januara 2015. godine i trajaće dve godine.

Iako je na austrijskim auto-putevima dozvoljena brzina od 130 km/h, na delovima auto-puta A12 u Tirolu na pojedinim delovima maksimalna dozvoljena brzina iznosi 100 km/h.

Odredbe zakona o zaštiti vazduha i smanjenju emisije štetnih gasova (IGL) propisuju da se na ovim delovima auto-puta pali crvena oznaka IGL čim količina fine prašine i ostalih štetnih materija u vazduhu pređe dozvoljenu granicu. Tada vozači moraju da smanje brzinu na 100 km/h, bez obzira na to ima li gužve na auto-putu ili ne.