Foto: Saša Pavlić

Lider Republike Srpske prijavio imovinu

UTANJIO: Dodik spao na „samo“ 1.500.000 evra!

Imovina prvog čoveka Srpske pre četiri godine iznosila 8,3 miliona evra, dok je pre nekoliko dana prijavio svega 1,43 miliona

Politika
> 12:32h

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, po svoj prilici, jedan od najbogatijih lidera zapadnog Balkana, pošto vrednost njegove imovine iznosi blizu milion i po evra. Ipak, iako se za prvog čoveka Srpske može reći da je i dalje dobrostojeći, njegova imovinska karta je znatno tanja u odnosu na onu iz 2010. godine, kad su mu prijavljeni prihodi iznosili neverovatnih 8,3 miliona evra. Veleposednik Pored ušteđevine u banci, Dodik poseduje kuću na elitnom beogradskom Dedinju vrednu 860.000 evra, od koje na ime izdavanja godišnje inkasira oko 50.000 evra. Takođe ima dva stana u Beogradu te stan i kuću u Laktašima kod Banjaluke. Od bavljenja poljoprivredom godišnje zaradi dodatnih 50.000 evra, dok mu plata za 12 meseci na poziciji predsednika donosi dodatnih 24.000 evra. Poslednji popis svog bogatstva i imovine Dodik je pre nekoliko dana prijavio Centralnoj izbornoj komisiji u BiH, jer je to dužan po zakonu kao predsednički kandidat na tamošnjim izborima. Zašto je Dodikov imetak drastično smanjen u odnosu na ono što je prethodno prijavljivao, juče od njega nismo uspeli da saznamo. - Izvinite, u helikopteru sam! Ne čujem vas ništa, ali javiću se - obećao je Dodik dok je oko njega brujalo, ali obećanje nije održao. Ni na poruke nije odgovarao, a kasnije je isključio svoj mobilni telefon. Uštedeo pola miliona Ako se uporede imovinske karte koje su bile dostupne javnosti, Dodik je 2006. godine, pored četiri nekretnine (stan i porodična kuća u Laktašima pored Banjaluke i dva stana u Beogradu), na računu imao ušteđevinu od 510.000 evra. Prema toj imovinskoj karti, njegovi sin i ćerka nisu imali nikakvu imovinu niti prihode. Dodik je tada, upravo za naš list, izjavljivao da „ne vidimo cifre dobro i da treba da uzmemo naočare“. - Nisam uvećao imovinu za četiri godine, precizni su podaci. Moja imovina nije tolika u čitavom iznosu, a kamoli da je toliko uvećana. U izveštaju Centralne izborne komisije napravljena je greška - rekao je tada Dodik.

Familija I SIN IGOR MILIONER Dodikov sin Igor, iako prema imovinskoj karti iz 2006. nije imao nikakve prihode, samo četiri godine kasnije naprasno je na tajnom računu kod Hipo banke u Banjaluci imao gotovinski iznos od 5,4 miliona evra (10.804.881 konvertibilna marka), ali i preduzeće „Frut eko d.o.o.“, čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, kao i automobil od 25.000 evra.