Foto: FPO

Poruke FPÖ uoči izbora u Forarlbergu

VAJBEL: Roditelji vaša deca nemaju šanse ako ne znaju nemački!

Samo u školskoj godini 2012/2013. dve i po hiljade dece je imalo probleme sa nemačkim jezikom, a od toga je 90 odstonjih je imigracionog porekla, poručuje Kristof Vajbel

Austrija
> 20:42h

BREGENC - Svako dete mora da vlada nemačkim jezikom pre polaska u školu, poručuje roditeljima-imigrantima Kristof Vajbel (Christoph Waibel, FPÖ), kandidat Slobodarske partije za poslanika pokrajinske skupštine u Forarlbergu koji će se održati 21. septembra.

„Vreme je da se nešto preduzme. Samo u školskoj godini 2012/2013. je dve i po hiljade dece imalo probleme sa nemačkim jezikom. Od toga je 90 odsto njih je

Ilustracija

imigracionog porekla

. Roditeljima moramo nedvosmisleno objasniti da je znanje jezika ključno za obrazovanje, i ulaznica za zaposlenje i normalan društveni život”, naglašava Vajbel.

Njega FPÖ planira da postavi na mesto portparola za pitanja integracije useljenika u Austriji. Slobodarci stalno ponavljaju da učenja nemačkog jezika mora da počne što ranije.

„Za nas integracija počinje od rođenja i zato želimo da se učenje jezika upiše u "‚pasoš-­majka-dete" (Mutter­-Kind-­Pass, je posebna austrijska dečija zdravstvena knjižica sa obaveznim vakcinacijama i zdravstvenim kontrolama), te se tako roditelji obavežu na podstiču decu na učenje nemačkog“, zahteva Vajbel.

Osim jezičke integracije, ljudi koji su se doselili u Austriju moraju da prihvataju ovdašnje vrednosti i austrijski pravni sistem, dodaje kandidat FPÖ.

„Deo useljenika poreklom iz Turske povlači se u paralelno društvo. Oni nisu spremni da budu deo našeg društva. Ove strukture zahtevaju sveobuhvatnu integraciju“, naglašava Vajbel.