Foto: Printskrin

Istraživanje

PODSVESNA ŽELJA ZA ZLOSTAVLJANJEM: Knjiga 50 nijansi siva loše utiče na žene!

Da li ste i vi među onima koji su pročitali svetski hit? Ovo istraživanje moglo bi da vas iznenadi

Pop kultura
> 14:58h

Istraživanje Univerziteta Mičigen pokazalo je da knjiga "50 nijansi sive" loše utiče na žene.

Istraživači su ispitali 715 žena između 18 i 24 godine i otkrili da su one koje su pročitale barem prvi deo trilogije pokazale veću verovatnoću da imaju partnera koji pokazuje ljubomorne sklonosti, sklonosti uhođenja i onog koji će ih psihički zlostavljati.

Takođe, kod njih je postojala i veća šansa za javljanjem poremećaja u ishrani.

Žene koje su pročitale sva tri dela trilogije, trebalo bi da budu zabrinute, jer su upravo one, prema rezultatima istraživanja, postale sklonije menjanju seksualnih partnera i porasla im je sklonost prema alkoholu. One žene koje su i pre čitanja pokazivale takve sklonosti, sad su ih samo dodatno produbile, zaključak je istraživača.

Takođe, istraživači opominju da vrednosti koje propagira ta knjiga, poput sado-mazo seksualnih igrica, uhođenja i kontrolisanja, a sve u ljubavne svrhe, loše utiče na oblikovanje ljubavnih ideala modernih žena.

Glavni lik knjige, Kristijan Grej, koristi tipične strategije zlostavljača, zbog čega junakinja zaljubljena u njega menja svoj identitet. Ipak, možda je povezanost zlostavljanja u stvarnom životu i čitanje o tome potpuno slučajna, jer je studija zasnovana na anketi, a ne na kontrolisanom eksperimentu.

Ako su ovakvi rezultati nakon čitanja knjige, kakvi će tek biti nakon gledanja filma?

http://www.youtube.com/watch?v=cjWrXLhYg7Q

(Dnevnik.hr)