Foto: Compress

Zavirite iza zidova

Dragulji bečke arhitekture otvaraju vrata posetiocima i to besplatno!

Čak 70 arhitektonskih zdanja Beča je u ponudi ovogodišnjeg festivala “Open House Wien” koji se održava 13. i 14. septembra, a glavne atrakcija biće centrala kompanije Majkrosoft i njen tobogan za zaposlene

Austrija
> 13:40h

BEČ - U okviru festivala “Open House Wien” zainteresovani posetioci će 13. i 14. septembra moći da zavire iza kulisa arhitektonski interesantnih zdanja poput sedišta firme Majkrosoft ili kompleksa zgrada “Bike & Swim”. U ponudi je više od 70 arhitektonski značajnih objekata, a ulaz je slobodan.

“U haosu svakodnevnih obaveza u velikom gradu, često i ne primetimo dragulje arhitekture pord kojih prolazimo. Ovaj festival ima za cilj da skrene pažnju na divna zdanja u našem gradu”, objasnila je arhitekta Iris Kalteneger (Iris Kaltenegger), organizator festivala.

Grad Beč nudi veliki broj prekrasnih zgrada, bilo da se radi o palatama iz doba baroka, privatnim stanovima, umetničkim ateljeima ili savremenim, modernim zgradama.

Otkriva bečke bisere... Iris Kalteneger organizator festivala.“Open House Wien”

Glavne atrakcije ovogodišnjeg festivala biće centrala kompanije Majkrosoft i njen tobogan za zaposlene, 25hours Hotel sa svojom jedinstvenom panoramom, kao i novootvoreni obrazovni kampus “Sonnwendviertel”. Osim toga, zainteresovani će moći da posete i stambeni kompleks “Bike & Swim”, kao i inovativni kvart Oase 22.Posetioci neće moći sami da lutaju ovim objektima već će im iskusne arhitekte, studenti arhitekture ili vlasnici stambenih objekata u toku čitavog festivala stajati na raspolaganju.

Koncept “Open House” postoji u još 22 svetska grada, uključujući i London, Njujork, Tel Aviv i Rim. Kalteneger ove godine očekuje oko 20.000 posetilaca, a za sledeću je najavila još veći broj objekata.

“Želimo da se ovaj projekat ustali u festivalskoj kulturi i grada i nastavi da raste, jer Beč zaista ima šta da pokaže”, dodala je Iris Kalteneger