Neverovatna sudbina omiljenog igrača Španije

ŽIVOTNA PRIČA SERŽA IBAKE: Od ratnog pakla do zvezde furije!

Katastrofa: Serž Ibaka bio dete kad je u njegovoj zemlji izbio najveći sukob od Drugog svetskog rata

Košarka
> 17:00h

Prema životnoj priči jednog od najpopularnijih španskih košarkaša Serža Ibake mogao bi se snimiti fantastičan film. Istog dana kad je Majkl Džordan u finalu 1997. Juti ubacio 37 poena i imao 13 skokova, u Kongu je izbio krvavi rat. Mali Serž imao je samo sedam godina. Roditelji košarkaši Uskoro je nasilje na ulicama njihovog rodnog grada Brazavila, koji je tada bio u Zairu, postalo nepodnošljivo i porodica je morala da se preseli na sever zemlje. Majka Amadu i otac Dezire igrali su košarku, bili su čak reprezentativci. - Po ceo dan smo bili na terenu, ako bismo propustili makar jedan, osećao sam se kao da mi nešto nedostaje - priseća se krilo Španije.

Prohodao s loptom... Ibaka

Novi udarac usledio je kad mu je umrla majka, a jedva da je bio krenuo u drugi razred osnovne škole. Kad je izgledalo da se životni vrtlog smiruje, po povratku u Brazavil Seržov otac biva uhapšen jer se, igrom slučaja, u ratu našao na pogrešnoj strani. Rođeni atleta Kad je Dezire pušten na slobodu, njegov sin je već mnogo napredovao u košarci. Od vršnjaka se izdvajao po fantastičnim atletskim sposobnostima. Sve se u njegovom životu promenilo kad je sa 17 godina uspeo da se domogne Francuske. Igrao je u nižerazrednim klubovima, uspeo je da nauči španski i uskoro se obreo u drugoj španskoj ligi. Pati za majkom Na jednom Ribok kampu zapazili su ga NBA skauti. To je bila ulaznica za veliku košarkašku scenu. Posle dve sezone u Manresi postao je član Oklahoma Tandersa. Serž danas teško može da se pomiri s činjenicom da njegova majka ne može da vidi šta je postigao, a izabrao je broj devet kako bi zahvalio ocu za sve što ga je naučio.

Ambasador Unicefa

Mnogobrojni IMA 18 BRAĆE I SESTARA Serž Ibaka je treće najmlađe dete od 18 potomaka njegovog oca Dezirea. - Bilo nam je teško da preživimo, ali odrastanje u takvoj porodici ostalo mi je u lepom sećanju. Mislim da je porodica osnov svega - smatra Ibaka, koji se često uključuje u humanitarne akcije.

Sa ocem Dezireom

Molitva HVALA BOGU ŠTO SAM SLOBODAN Serž se ne odvaja od Biblije na francuskom jeziku. - Znam da mnogi ljudi nemaju slobodu, osetio sam to i zato sam zahvalan što sam slobodan čovek.