Bošnjaci iz dijaspore usvojili proglas u kojem se tvrdi da je RS genocidna

Bošnjaci traže Srebrenicu van Srpske!

Oni odlučno insistiraju na pravu "da se Srebrenica, kao poprište genocida, izuzme iz nadležnosti manjeg entiteta, tzv. Republike Srpske"

Politika
> 18:04h

BEOGRAD - Iskopirali Čedu. Bošnjaci iz dijaspore usvojili su proglas kojim se traži da se Srebrenica izdvoji iz nadležnosti Republike Srpskejer je ona „genocidna tvorevina“.

Incko: Ne sme se negirati genocid Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko kazao je da „kandidat za načelnika Srebrenice ne sme biti neko ko negira genocid“. - Svi imamo odgovornost da se zločini koji su tamo počinjeni nikada ne ponove - rekao je on.

Pod tačkom četiri, u Bošnjačkom proglasu, koji sadrži 15 tačaka, napisano je da „na osnovu pravosnažnih presuda internacionalnih sudova u Hagu odlučno insistiraju na pravu da se Srebrenica, kao poprište genocida, izuzme iz nadležnosti manjeg entiteta, tzv. Republike Srpske, i stavi pod upravljanje BiH“. U tački pet predloženo je da se 9. januar obeležava kao Dan genocida u BiH jer je „tog dana 1992. započeo velikosrpski projekat destrukcije BiH, nelegalno i nelegitimno instalirajući tzv. republiku srpskog naroda u BiH. „To je bila osnova iz koje je počeo otvoreni i agresivni pohod za uništenje Republike BiH i izvršenje genocida nad Bošnjacima“, navodi se u Bošnjačkom proglasu. (G. R.)