Bez brige

Odličan kvalitet vode za piće

Obeležavajući Svetski dan voda 22. mart, JKP „Beogradski vodovod I kanalizacija“ saopštilo da građani piju „česmovaču“ vrhunskog kvaliteta

Beograd
> 16:34h

BEOGRAD - Savršena. Obeležavajući Svetski dan voda, 22. mart, možemo da se pohvalimo da Beograd ima dovoljno pijaće vode odličnog kvaliteta za sve građane, saopštilo je JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“. Ponekad građani imaju neke nedoumice i zato je potrebno da dobiju adekvatne odgovore na važna pitanja o kvalitetu vode koju piju. Osim što imaju pravo na čistu pijaću vodu, građani imaju i odgovornost da je racionalno troše i da se prema njoj ophode na najbolji mogući način, kako bi sačuvali ovaj izuzetno vredan resurs, a ujedno i uštedeli energiju koja se koristi za njenu proizvodnju.

Azbestna vlakna nisu štetna Kod građana postoje i nedoumice u vezi sa ispravnošću vode iz azbestnih vodovodnih cevi. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da azbestna vlakna u vodi za piće uopšte nisu štetna po zdravlje. Opasan je azbestni prah, koji se unosi u organizam putem respiratornog trakta, a kad bi voda iz vodovoda bila previše meka, tada bi nam trebalo više vremena da operemo ruke, da dobro operemo kosu ili da kvalitetno isperemo veš opran u mašini.

Građani se pitaju zašto je voda ponekad zamućena i žućkasta, a često imaju dilemu o tvrdoći vode s česme. U reklamama pojedinih proizvođača kućne hemije možemo da čujemo da je voda iz vodovoda tvrda i da zbog toga građani imaju kamenac u mašinama. Da bismo bolje razumeli zašto je voda beličasta ili mutna, kolika je njena tvrdoća i da li su azbestne cevi bezbedne, pomogli su nam stručnjaci za kvalitet vode iz JPK „Beogradski vodovod“. Uzrok pojave „bele vode“ mogu da budu neispravne instalacije, koje usisavaju vazduh. Zabluda je da je voda beličasta zato što sadrži hlor. Ponekad se dogodi da voda sa slavina potrošača bude zamućena. U Vodovodu kažu da je ova pojava posledica hidrauličnog udara koji dovodi do pokretanja taloga, koji uvek postoji na unutrašnjim zidovima cevovoda. Talog najčešće sadrži jedinjenja gvožđa žućkaste boje, a gvožđe nije element koji posebno utiče na zdravlje. Problem se rešava intenzivnim istakanjem vode iz slavina. (N. K.)