Simulacija Pentagona

Rat u Iranu bio bi poguban po SAD

Ako bi Izrael napao Islamsku Republiku, izbio bi nekontrolisan rat, a u njega bi bila uvučena Amerika, koja bi platila najveću cenu

Planeta
> 15:54h

VAŠINGTON - Više štete nego koristi. Izraelski napad na Iran doveo bi do regionalnog sukoba koji ne bi mogao da se kontroliše, žrtve ne bi mogle da se prebroje, SAD bi bile uvučene u rat, a iranski nuklearni program bio bi unazađen za samo tri godine. To su rezultati simulacije izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja, koju je Pentagon u tajnosti izveo ovog meseca.

Ne bi bilo ni 100.000 mrtvih?! Izraelska obaveštajna služba sumnja da bi napad na Iran izazvao katastrofalne posledice kao što su regionalni rat, rasprostranjeni terorizam i nekontrolisan rast cene nafte. U novembru prošle godine izraelski ministar odbrane Ehud Barak procenio je da bi posledice iranske odmazde bile podnošljive. - Ne bi bilo ni 100.000, ni 10.000, ni 1.000 mrtvih. Država Izrael ne bi bila uništena - rekao je tada Ehud Barak.

Dvonedeljna ratna igra, nazvana „internal luk“ (interni pogled), navodno nije bila dizajnirana kao test za američku vojnu akciju. Pentagon je želeo da vidi kakav bi ishod imao potencijalni izraelski napad na Iran, kao i kakve bi bile njegove posledice na region i svet. Takođe, to je bio test koordinacije između Pentagona i američke vojske stacionirane u Persijskom zalivu. Rezultati te ratne igre pokazali su da bi sukob bilo nemoguće kontrolisati, te da bi Amerika morala da se umeša, što bi je mnogo koštalo. Taj rat bio bi posebno poguban za generala Džejmsa Matisa, koji zapoveda američkim snagama na Bliskom istoku, u Persijskom zalivu i u jugoistočnoj Aziji, jer bi se te snage našle na udaru Irana. Scenario sugeriše da bi izraelski napad unazadio nuklearni program Irana za svega godinu dana. Posle prve bačene bombe iranski borbeni avioni krenuli bi u poteru za izraelskim, a artiljerija bi gađala brod Mornarice SAD u Persijskom zalivu, pri čemu bi poginulo 200 američkih vojnika. SAD bi tad bile ozbiljno uvučene u rat, pa bi i same počele da napadaju iranska postrojenja. Problem je u tome što bi ti američki napadi iranski nuklearni program usporili za samo dodatne dve godine, što znači da bi Iran relativno brzo stekao mogućnost ozbiljne odmazde. Zvaničnici Pentagona zaključili su da izraelske snage definitivno nisu sposobne da zadaju ozbiljan udarac Iranu, a američke bi to možda mogle samo kad bi predsednik naredio potpunu ofanzivu.