Fatmir Ljimaj poručio iz Haga

Ljimaj: Otkriću šta znam o Tačiju

Kurir došao u posed transkripta razgovora braće Ljimaj u kom se vidi kako je Fatmir pretio kosovskom premijeru

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Ovako se dolazi do slobode! Fatmir Ljimaj, optužen za ratne zločine protiv civila u logoru OVK u selu Klečka, koji je u sredu pušten iz pritvora, tokom boravka u Hagu 2003. preko svog brata Demira zapretio je kosovskom premijeru Hašimu Tačiju da će otvoreno progovoriti o svemu što je radio ukoliko mu ne pomogne da se dokopa slobode. Kurir ekskluzivno objavljuje delove razgovora dva brata. - Kaži Daciju (Nedžad Daci, bivši predsednik parlamenta, op. aut.) sledeće: kao porodica, ne slažemo se s onim što je izjavio Hašim Tači - počeo je razgovor Fatmir Ljimaj.

Odbrana od šest miliona Razgovori braće Ljimaj uglavnom su se ticali dogovora o prikupljanju novca za odbranu Fatmira u Tribunalu. Tako saznajemo da su američki advokati, na kojima je Ljimaj insistirao, tražili šest miliona dolara da bi oborili optužnicu. ♦ Fatmir Ljimaj rođen 1971. u selu Banja ♦ Zamenik je predsednika DPK. ♦ Bio je jedan od vođa „dreničke grupe“ Hašima Tačija.

Demir: Znači, čuo si šta je rekao? Fatmir: Čuo sam! Kaži Daciju da se ne slažemo s tom izjavom. Reci mu da nećemo dozvoliti da bilo ko bude optužen zbog nas, ali nećemo dopustiti ni da neko profitira na našoj nevolji, jer on za nas nije ništa učinio! Kaži mu da, ako neko zaslužuje kritiku, onda je to on. Kaži mu da ćemo mi, ako institucije ćute, kao porodica početi da pričamo šta je ko učinio. To je rekao da bi prikrio svoju odgovornost. Bratski razgovori Ovo je deo razgovora koji su braća Ljimaj vodila telefonom, a koji je pribeležio jedan od haških službenika. U drugom razgovoru Fatmir Ljimaj podseća brata na činjenicu da ga Hašim Tači ne podržava dovoljno u nastojanju da prikupi novac za svoju odbranu i dodaje: „Reci Tačiju da ceo svet zna da njegova vlada do sada nije ništa uradila! Kaži mu: Ne terajte moga brata (Fatmira Ljimaja, op. aut.) da izađe u javnost i obelodani ko je šta uradio!“ Višegodišnja istraga Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je još 2009. zahtev za sprovođenje istrage protiv Fatmira Ljimaja i još 26 ljudi. Sudija Okružnog suda u Prištini naredio je u sredu njihovo puštanje iz pritvora. Prethodno je Veće sudija odlučilo da su neprihvatljive izjave i dnevnici najvažnijeg svedoka tužilaštva Agima Zogaja, koji je u septembru prošle godine, iako pod zaštitom Haga, pronađen obešen u jednom parku u Nemačkoj. Fatmir Ljimaj bio je jedan od vođa „dreničke grupe“ Hašima Tačija.