Foto: Facebook

Apel ljudima dobre volje

JELENA IMA ŠANSU: Srbijo, pomozi mladoj šahovskoj šampionki!

Jelena Stojanović iz Vršca ostala je vezana za kolica posle teške saobraćajne nesreće pre šest godine. Šanse za oporavak postoje u Orlandu (SAD), gde mesečni tretman košta oko 6.000 dolara

Društvo
> 17:48h

Život Jelene Stojanović, talentovane šahistkinje iz Vršca, preko noći se promenio pre šest godina kada je doživela tešku saobraćajnu nesreću. Zadobila je teške povrede kičme i dijagnostikovana joj je kvadriplegija. Od tada je vezana za invalidska kolica. Šanse za oporavak postoje u Orlandu (SAD), gde mesečni tretman košta oko 6.000 dolara. Pomozite Jeleni da se vrati na svoj šampionski put. Jelena se putem svog Fejsbuk profila obratila saopštenjem u kojem apeluje na ljude dobre volje. Poštovani, obraćam Vam se sa molbom da mi pomognete!

Rođena sam u Vršcu, 23. 06. 1985, godine. Svom rodnom gradu i šahovskom klubu "Bora Kostić" darovala sam mnogobrojne medalje, pošto sam petnaest godina aktivno trenirala i igrala šah. Takođe, bila sam i član ženske ekipe koja je po prvi put u istoriji pomenutog kluba, osvojivši prvo mesto na nivou Vojvodine, stekla pravo učešća u Prvoj šahovskoj ligi Srbije.

Pre šest godina, kada sam bila na četvrtoj godini studija, tačnije 18. 04. 2008. godine, u saobraćajnoj nesreći povredila sam kičmu u nivou vrata ( C6-C7 ), dijagnostikovana mi je kvadriplegija i od tada sam vezana za invalidska kolica. I pored toga, nastavila sam studije, da bih septembra 2011. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za istoriju umetnosti. Nekoliko meseci kasnije, otpočela sam jednogodišnju stručnu praksu u Gradskom muzeju u Vršcu, koju sam uspešno završila položivši kustoski ispit u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i stekavši zvanje: kustos, istoričar umetnosti - ali nisam uspela da se zaposlim. Kao što nisam odustala od studija, tako nisam odustala ni od svog oporavka, ali pošto u Srbiji ne postoje metode naprednog tretiranja ovakvih povreda, odlučila sam da nadu za poboljšanje svog stanja potražim van naših granica.

Vođena time, tek nedavno, saznala sam za "Project Walk" u Orlandu (Florida, SAD). Sat vremena njihovog tretmana košta 100 dolara, što bi na mesečnom nivou značilo oko 6 000 dolara, a da bi se došlo do nekog poboljšanja potrebno je kontinuirano vežbati mesecima. Već sam rezervisala termin u ovom rehabilitacionom centru za 20. oktobar, ali s' obzirom na to da sam nezaposlena, da me izdržavaju roditelji, otac penzioner i majka domaćica i da potičem iz brojne porodice (imam dva brata i dve sestre), nisam u mogućnosti da se sama finansiram, niti da to preuzme moja porodica.

Ovim putem Vam se obraćam za pomoć, ako ste i ukoliko ste u mogućnosti da mi pomognete - u svakom slučaju biću Vam beskrajno zahvalna!

Ukoliko ste u mogućnosti da mi pomognete, to možete učiniti uplatom na žiro račune koji su istaknuti u kontakt sekciji ove stranice.

Jelena Stojanović, Vršac U akciju se uključio i veliki broj ljudi na društvenim mrežama. Ovo su neki do tvitova