Ubijen dok je bežao

Serijski ubica Muhamed Merah (24) upucan u glavu iz snajpera dok je iskakao kroz terasu svog stana

Planeta
> 15:08h
TULUZ - Kraj drame.
Francuski serijski ubica Muhamed Merah (24) ubijen je u četvrtak, posle više od 30 sati pregovora o predaji s policijom.
Pogođen je iz snajpera u glavu dok je pokušavao da iskoči kroz terasu svog stana na prvom spratu zgrade u Tuluzu.
Dve su različite verzije toga kako je džihadista ubijen. Prema policijskoj, specijalci su posle dugih pregovora upali u Merahov stan. On je s pancirom izašao iz kupatila, u kojem je bio zabarikadiran, i zapucao na specijalce, ranivši trojicu, od kojih jednog ozbiljno.
Pokušao je da iskoči iz stana kroz prozor, ali snajperista ga je pogodio u glavu. Pao je na ulicu, čvrsto držeći pušku u rukama.
Međutim, na snimku likvidacije vidi se da tokom bežanja nije imao pancir i da u rukama nije imao oružje.
Policija je navela da je Merah na policajce tokom opsade pucao čak 30 puta, koristeći „kalašnjikov” i pištolj marke „kolt 45”. U obračunu je ispaljeno oko 300 metaka.
Pre upada francuskih specijalaca u Merahov stan odjeknule su tri snažne eksplozije, a ambulantna kola ušla su u obezbeđeni deo oko zgrade u kojoj je živeo. Tokom prethodne noći u blizini te zgrade takođe su se čule tri detonacije. One su, kako je kasnije saopštila policija, imale za cilj da se na Meraha izvrši dodatan pritisak i da se psihički slomi kako bi se predao. Policija mu je u međuvremenu isekla vodu, struju i gas.
Mohamed Merah ubio je sedam osoba, među kojima troje dece, u poslednjih deset dana. Snimio je sva ubistva, i navodno ih postavio na internet. Policija je video-snimke našla u njegovom stanu.
Više od 30 sati trajala je opsada
Sreda, 21. mart
01.00 - Muhamed Merah pozvao urednicu TV Frans 24, preuzeo odgovornost za sedam ubistava i poručio: „Otići ću u zatvor uzdignute glave ili ću umreti sa osmehom!”
03.00 - Policija u pratnji pregovarača opkolila stan u kom se Merah zabarikadirao
04.00 - Specijalci pokušali da uđu u Merahov stan, ali je on zapucao i ranio tri policajca
05.00 - Muhamed počeo da pregovara s policijom i kroz prozor bacio pištolj u zamenu za mobilni telefon
11.30 - Merah prestao da pregovara s policijom. Stanari zgrade u kojoj se nalazio su evakuisani
13.30 - Policija dovela Muhamedovu majku u nadi da će ga ona nagovoriti da se preda, ali je taj plan propao, a žena je uhapšena
16.30 - Ubica se pohvalio pregovaračima da je Francusku bacio na kolena i da žali što neće moći da ubija još ljudi
17.00 - 20.00 - Policija pokušala nekoliko napada na Merahovu poziciju, ali je on odbio napade
21.20 - Ugašena sva ulična rasveta u području Tuluza u kojem se skrivao serijski ubica
23.30 - Odjeknula eksplozija u blizini zgrade u kojoj se krio Merah
Četvrtak, 22. mart
1.30 - 6.30 - Odjeknule četiri eksplozije u okolini opkoljene zgrade
07.40 - Zvanično potvrđeno da Merah odbija da se preda policiji, iako je u sredu najavio da će to učiniti. „Radije ću umreti s oružjem u rukama nego da se predam!”, poručio je ubica.
10.30 - Ispred zgrade ponovo odjekuju eksplozije
11.46 - Čula se rafalna paljba, Merah je mrtav
Džihadisti izveli napade
Džihadistička grupa Jund el Kalifa, povezana s Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napade u Francuskoj, navela je SITE, američka grupa za monitoring obaveštajnih podataka. Time je potvrđeno da je Muhamed Merah pripadao toj terorističkoj mreži.
Sumnjiva priča
Veliki broj ljudi sumnja u policijsku priču o ubistvu Meraha. Nije jasno zašto su opsada njegove zgrade i pregovori trajali više od trideset sati kad je na kraju policija ušla i ubila ga. Drugima nije jasno zašto je objavljeno da je ubica nosio pancir i da je u rukama imao pušku kada snimak jasno pokazuje da to nije tačno.