Foto: Fonet

Povodom 100 godina od rođenja

GOVORIM, A ĆUTIM: Sve što je pisao patrijarh Pavle u Narodnoj biblioteci Srbije

Biće predstavljena dela čiji je autor patrijarh Pavle, zatim bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja Biblije, knjige iz oblasti teologije i one koje osvetljavaju druge religije.Izdvojene su knjige i iz različitih oblasti koje su bile predmet interesovanja patrijarha, kao i one posebno koričene njemu u čast

Pop kultura
> 00:00h

BEOGRAD - Povodom 100 godina od rođenja patrijarha Pavla u Narodnoj biblioteci Srbije javnosti će sutra biti predstavljena njegova lična biblioteka, a izložba je priređena pod nazivom "Govorim, a ćutim".

Izložba ima za cilj da odabranim eksponatima predstavi veoma bogat i jezički raznovrstan fond koji broji oko 9.000 jedinica bibliotečke građe, najavljeno je iz Narodne biblioteke. Biće predstavljena dela čiji je autor patrijarh Pavle, zatim bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja Biblije, knjige iz oblasti teologije i one koje osvetljavaju druge religije.Izdvojene su knjige i iz različitih oblasti koje su bile predmet interesovanja patrijarha, kao i one posebno koričene njemu u čast.

Časopisi i neknjižna građa predstavljeni su retkim i zanimljivim izdanjima.Posetioci će biti u prilici da vide i veliki broj autografa patrijarha, kojima je on označavao svoje knjige kao i njegov ekslibris.

Značajan broj publikacija ima posvetu autora ili darodavca i one zauzimaju posebno mesto na ovoj izložbi.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke Srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u prostorijama konaka Manastira Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici.Sređivanje i obrada njenog fonda i izrada štampanog kataloga, čiji je prvi tom u pripremi za izdavanje, povereni su stručnjacima Narodne biblioteke Srbije, koji na ovom značajnom zadatku istrajno rade već gotovo dve godine.

Autori izložbe i kataloga su Dubravka Simović, Jasmina Vukanić i Nenad Idrizović. Saradnici na izložbi i katalogu su Ljiljana Dragičević, Jasmina Trifunac i Irina Nešić, a likovno rešenje uradio je Nikola Vukanović.Realizaciju izložbe, koja će trajati do 15. novembra, pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja, a otvoriće je patrijarh Irinej.