Foto: REUTERS

Traže svoje

PREDSEDNIK KATALONIJE: Ne mogu da nas spreče da glasamo o svojoj budućnosti!

Preostalo je nešto manje od dva meseca pred referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je planiran za 9. novembar. Španska vlada, međutim, namerava da spreči održavanje tog referenduma, koji smatra neustavnim

Planeta
> 13:58h

BARSELONA - Predsednik Katalonije Artur Mas ocenio je danas da je "praktično nemoguće" večito sprečavati katalonski narod da glasa "o svojoj budućnosti", kao što to želi španska vlada.

"Ako katalonsko stanovništvo hoće da glasa o svojoj budućnosti, praktično je nemoguće to stalno sprečavati. Mislim da je besmisleno pretendovati na tako nešto i španska vlada treba da se s tim suoči", rekao je Mas u intervjuu agenciji Frans pres.

On je to rekao dan pred Dan Katalonije. Tim povodom biće održan skup u Barseloni, a organizatori očekuju da će mu prisustvovati stotine hiljada ljudi. Skup će biti održan nešto manje od dva meseca pred referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je planiran za 9. novembar. Španska vlada, međutim, namerava da spreči održavanje tog referenduma, koji smatra neustavnim.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Škotske, zakazanom za 18. septembar, Mas je ocenio da će u slučaju otcepljenja biti učinjeno sve kako bi Škotska ostala u EU.

Evropska komisija ranije je saopštila da prema zakonima EU svaka zemlja koja nastane otcepljivanjem od neke države EU, automatski izlazi iz Unije.

Veliki miting za nezavisnost Katalonije

Povodom Nacionalnog dana Katalonije, u Barseloni su za četvrtak zakazane masovne demonstracije, na kojima se očekuju stotine hiljada ljudi, kao podrška referendumu o nezavisnosti 9. novembra, saopštila je Katalonska nacionalna skupština (ANC), kao jedan od organizatora događaja.

Povorka okupljenih na skupu "Put Katalonije", proći će dvema glavnim ulicama Barselone, a zatim će formirati latinično slovo "V" (victory-pobeda i voluntat-volja), tačno u 17.14 časova, što simbolično predstavlja godinu 1714. kada je Katalonija izgubila suverenitet, navodi ANC.

Na tri kraja simboličnog "V" biće postavljena po jedna bina sa koje će se okupljenima obraćati govornici.

Trasa demonstracija obuhvata više od 11 kilometara ili površinu od oko 200.000 kvadratnih metara, a podeljena je na 73 jedinice, u program je uključeno 100.000 privatnih vozila, 1.500 autobusa, 7.000 volontera i 1.000 muzičara.

Televizije će događaj prenositi uživo, a novinskim agencijama i drugim medijima biće dostavljene fotografije i video snimci.