Foto: Fiba.com

Bez muke do finala

DEMONSTRACIJA SILE: Košarkaši SAD razbili Litvaniju u polufinalu Mundobasketa

Košarkaška reprezentacija SAD prvi je finalista Svetskog prvenstva u Španiji. Amerikanci su u Barseloni deklasirali Litvaniju sa 96:68 i sada čekaju ishod meča Srbija - Francuska

Košarka
> 14:58h

BARSELONA – Košarkaška reprezentacija SAD prvi je finalista Svetskog prvenstva u Španiji. Amerikanci su u prvom polufinalu Mundobasketa, odigranom u Barseloni, deklasirali Litvaniju sa 96:68 (21:16, 22:19, 33:14, 20:19). Aktuelni svetski prvaci su opravdali ulogu favorita i očekivano će braniti titulu osvojenu pre četiri godine u Turskoj. Pobednike je predvodio Kajri Irving sa 18 poena, Klej Tomson i Džejms Harden su postigli po 16, dok je Stefon Kari dodao 13. Najefikasniji u ekipi Litvanije bili su Jonas Valančijunas i Mindaugas Kuzminskas sa po 15 poena. Košarkaše SAD u velikom finalu očekuje duel sa pobednikom drugog polufinala, u kojem se sastaju selekcije Srbije i Francuske. Taj meč se igra u petak od 22.00h u Madridu. Finale Svetskog prvenstva na programu je u nedelju od 21.00 u Madridu. Prethodno se igra meč za bronzanu medalju u kojem će Litvanija odmeriti snage sa poraženim timom iz drugog polufinala. TOK MEČA IV četvrtina U uvodnim minutima poslednje četvrtfine vođena je izjednačena borba, uz dosta grešaka na obe strane. Litvanci su na početku uspeli da iskoriste rastrzanu igru rivala i smanjuju zaostatak na 24 poena - 82:58. Međutim, Amerikanci se brzo vraćaju u ritam i ekspresno stižu do 30 poena viška - 94:64. Usledila je rutinaska završnica reprezentacije SAD koja na kraju stiže do velikog finala pobedom od 28 poena razlike – 96:68.

Kraj utakmice obeležio je manji incident i koškanje igrača dve reprezentacije. Međutim, stvari su se brzo smirile i nije bilo većih problema. III četvrtina Reprezentacija SAD je posao praktično završila već u prva dva minuta nastavka. Amerikanaca su drugo poluvreme otvorili serijom 10:0, a posle trojke Hardena odlaze na +18 – 53:35. Izabranici selektora Kžiževskog su vrlo brzo stigli do 20 razlike - 57:37. Zahvaljujući agresivnoj odbrani prednost Amerikanaca je nastavila da raste. Litvanija je sredinom četvrtine uspela da smanji zaostatak na 18 poena - 61:43, ali je usledio novi nalet selekcije SAD. Raspoloženi Harden je novom trojkom i zakucavanjem doneo do tada maksimalnu prednost od 27 poena - 70:43. U poslednjem minutu Amerikanci stižu i do 30 poena prednosti (76:46), da bi se treća četvrtina završila rezultatom 76:49. II četvrtina Amerikanci u nastavak meča ulaze nešto angažovanije, a posle četiri vezana poena Tompsona prvi put imaju dvocifrenu prednost – 32:22. Međutim, Litvanci se nisu predavali i uspevaju da ponovo priđu na šest poena razlike - 32:26. Košarkaši SAD u završnici ponovo stižu do +8 (40:32) i na kraju s tom prednošću odlaze na odmor. Litvanci su mogli da smanje prednost favorizovanog rivala, ali su serijom grešaka i promašaja propustili lepu priliku, pa je prvo poluvreme završeno rezultatom - 43:35. Tompson je posle prvih 20 minuta igre bio najbolji kod Amerikanaca sa 14 poena, dok je Kuzminskas na drugoj strani upisao 12 poena. I četvrtina Početak meča obeležila je sigurna igra Litvanaca. Amerikanci su u uvodnim minutima bili brzopleti, pa su olako gubili lopte. Međutim, Litvanci nisu uspeli da se rezultatski odlepe, a posle trojke Tompsona selekcija SAD stiže do +3 - 16:13. Ubrzo zatim Rouz sa linije bacanje povećava prednost na pet poena, ali Lavrinovič dalekom trojkom vraća Litvance u život – 18:16. U poslednjem minutu prve četvrtine povredio se Jankunas, a Amerikanci prvu četvrtinu završavaju sa viškom od pet poena 21:16.