Foto: Aleksandar Jovanović

ZATVOR: Putnici iz „kantrimena“ čekaju nanogicu

SAKRILI SE: Dan kasnije pomagači Milićeva ne izlaze iz kuća!

Milica Novaković, Tamara Bogdanović, Dana Manevski, Bojana Petrović i Nikola Lepen nakon izlaska iz CZ ne napuštaju domove

Crna Hronika
> 09:58h

BEOGRAD - Pomagačima Marka Milićeva (33), koji su u petak uveče pušteni iz pritvora nakon nagodbe sa tužilaštvom, tek će u narednih nekoliko dana biti stavljena nanogica. To znači da do tada oni slobodno mogu da šetaju i čak izlaze po klubovima ako žele. Međutim, putnici iz „kantrimena“ posle izlaska iz CZ zatvorili su se u kuće i ne proviruju. Pišite o nečemu drugom Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa njima. Međutim, ni u jednoj porodici nisu bili voljni da razgovaraju. - Dosta je više, pišite o nečemu drugom - rekao nam je muškarac u stanu porodice Lepen i dodao da Nikola ne želi da daje izjave za medije. Sličan odgovor dobili smo i u ostalim porodicama. Sagovornik Kurira iz Palate pravde objašnjava da je petorci iz „kantrimena“, kojim je 25. jula na Brankovom mostu pregažen Luka Jovanović, pritvor ukinut do početka izdržavanja kazne kućnog zatvora. - U narednih nekoliko dana, koliko je potrebno da se ispune tehničke provere i postave im nanogice, oni nemaju prepreku za izlazak iz kuće. Da li će to iskoristiti, zavisi samo od njih - kaže sagovornik Kurira.

Milica Novaković, Dana Manevski, Bojana Petrović, Tamara Bogdanović i Nikola Lepen, kako objašnjava, i kada budu počeli da služe svoje kazne, moći će dva sata dnevno da provode izvan kuća. - Svaki osuđeni ima pravo da u toku dana napusti stan na najviše dva sata, i to u periodu od 13 do 17 sati, a u posebno odobrenim slučajevima i duže. Međutim, u unapred određeno vreme koje će moći da provode izvan kuće oni neće smeti međusobno da se sastaju - objašnjava on. Pod prismotrom Ukoliko se, kako objašnjava, dogodi da prava koja imaju zloupotrebe, ona mogu da im budu i zabranjena. Da li pomagači Marka Milićeva poštuju sve obaveze predviđene Zakonom o izvršenju vanzavodskih sankcija, kontroliše se tako što neprestano nose odašiljač na nozi. Podsetimo, na osnovu sporazuma koji su pre nekoliko dana postigli sa Trećim osnovnim tužilaštvom, Dana Manevski i Nikola Lepen priznali su krivicu u zamenu za šest meseci kućnog zatvora, Bojana Petrović četiri, Milica Novaković osam, a Tamara Bogdanović deset meseci kućnog zatvora.

Prebivalište i fiksni telefon RODITELJI DOSTAVILI DOKAZE Pre nego što je doneo odluku da ih osudi na kućni zatvor, sud je utvrdio i tehničke mogućnosti da kazna bude izvršena. - Njihovi roditelji u petak su sudu dostavili dokaze da petoro osuđenih ima stalno mesto prebivališta, kao i dokaze o tome da fiksni telefon redovno plaćaju - dodaje on.

ČINJENICE Kad osuđeni mogu da napuste stan - zbog pružanja medicinske pomoći - zbog odlaska na posao - kako bi išli u školu ili polagali ispit - mogu da se odazovu pozivima državnih organa - zdravstveni pregledi u slučaju hronične ili akutne bolesti - mogu da se venčaju ili prisustvuju svadbi člana porodice - napuštaju kuću u slučaju smrti bliskog rođaka - slobodno mogu da idu na njivu ukoliko žive od poljoprivrede Kad se zabranjuje napuštanje stana - ukoliko zloupotrebljava dozvolu o napuštanju kuće - ako se utvrdi da su podaci u molbi bili lažni - kad prestanu okolnosti zbog kojih im je napuštanje odobreno