Foto: AP

Tuga

ĆERKA POGUBLJENOG HRVATSKOG ZETA: Moj otac je heroj, toliko mi je potreban!

Sada si mi toliko potreban, a nema te, tuguje za ocem ojađena tinejdžerka

Planeta
> 16:30h

ZAGREB.- Humanitac Dejvid Hejns (44), Britanac oženjen Hrvaticom i prijavljen u Sisku, kojem su ubice ISIL nožem odrubile glavu, život je posvetio pomaganju izbeglicama u zonama sukoba, piše Jutarnji.hr.

Surovo ubijeni humanitarac odrastao je u Pertu u Škotskoj, gde živi njegova ćerka iz prvog braka.

"Moj otac je heroj", rekla je njegova 17-godišnja ćerka, čije ime nije navedeno, za londonski Ivning standard.

"Sada si mi toliko potreban, a nema te", tuguje za ocem mlada devojka. Na pianje šta bi volela najviše na svetu, odgovorila je "da se moj tata vrati kući".

Betani Hejns, Foto Printscreen

U poruci "Bratu koji je nedavno hladnokrvno ubijen", Majk Hejns je napisao: "Dejvid je bio najživlji i najviše entuzijazma je pokazivao upravo u ulozi humanitarca. Njegova radost i posvećenost poslu odvela ga je u Siriju i za mene i porodicu to je najvažnije u ovoj tužnoj priči... Porodica ga voli i užasno će nam nedostajati", žali za bratom Majk Hejns.

Majk kaže da se Dejvid posle završetka škole zaposlio u pošti, da se posle pridružio ratnom vazduhoplovstvu kao inženjer aeronautike. A onda se skrasio kraj svoje izabranice Luiz, s kojom je dobio devojčicu Betani.

"Bio je ponosan na ćerku, a siguran sam da je i sad, gde god da se nalazi".

Dejvid Hejns sa ćerkicom iz drugog braka, Foto Printscreen

Hejns je služio 12 godina u britanskim vazduhoplovnim snagama, a 1999. počeo je da radi za humanitarne organizacije na najopasnijim mestima na svetu. Godine 2000. došao je u Hrvatsku kao šef kancelarije nemačke humanitarne organizacije "Arbeiter Samariter Bund". U Sisku je upoznao drugu suprugu, Draganu Prodanović, s kojom ima četvorogodišnju devojčicu.

Hejns je radio s izbeglicama na severu Sirije za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i saradnju (ACTED) kada su ga koljači islamističke radikalne organizacije oteli u martu 2013.