Foto: Kurir Štampano

Ekskluzivno

(VIDEO) KURIR NA PARADI PONOSA U SAD: Hrišćani: Gorećete u paklu! Gejevi: Vernici, mi vas volimo

U konzervativnom gradu Spartanburgu održan skup oko 1.000 pripadnika LGBT populacije, ali uprkos protestima nije došlo do incidenta

Planeta
> 00:00h

SPARTANBURG - Vi ste božja deca i rugate se bogu! Pokajte se! Pokajte se dok nije kasno! - orilo se dok je grupa od oko 1.000 homoseksualaca, transvestita, ali i porodica s decom mirno šetalo zatvorenom ulicom Spartanburga. Nekoliko hrišćana s transparentima u rukama stajalo je na trotoaru i vikanjem je pokušalo da prekine Paradu ponosa, koja se već šestu godinu održava u veoma konzervativnom, republikanskom gradu u američkoj državi Južna Karolina. U njemu je čak 60 odsto hrišćanskog stanovništva, koje na Paradu ponosa gleda kao na provokaciju gej populacije. Ipak, i pored toga, nikada nije došlo ni do najmanjeg incidenta, a pre dva dana je ovaj skup obezbeđivalo svega šest policajaca! Kažu, nije potrebno više.

Besni... Hrišćani protiv okupljanja

Bacali maramice „Grešnici, gorećete u paklu!“, „Gejevski ponos je razlog zbog kog je Sodoma spržen“, „Ja nisam homofobičan, ja sam teofobičan! „Muškarac s muškarcem, žena sa ženom su grozota!“ - neki su od transparenata koje su u jednoj ruci nosili vernici, dok su u drugoj vazduhom mlatili Biblijom. - Jesi li i ti s njima? Ako jesi, uzmi ovu Bibliju i pročitaj je. Možda te opameti - poručio je jedan od vernika novinarki Kurira, koja mu se približavala iz kolone šetača. Učesnici parade su im na reči mržnje odgovarali slanjem poljubaca i rečima: „Nema veze! Mi vas volimo!“. To je protivnike prilično razbesnelo, a gnev su pokazali tako što su maramice natopljene znojem bacali na trotoar. Tako izgleda vrhunac njihovog besa.

Sve protiče u miru... Parada ponosa

Odlična atmosfera - Suprug i ja smo došli iz Kanade kako bismo podržali našu ćerku! Ako je ovo zemlja slobode i ako se tako predstavlja u svetu, onda to treba i da pokaže svojim građanima - poručila je Natalija da Kosta i napomenula da se nikada nije mešala u ćerkin izbor i da su svi koji čine drugačije „sebične se..nje“! - Dame i gospodo, molim vas da uđete u park. Hvala vam - ljubazno je zamolio policajac učesnike parade koji posle 25 minuta šetnje nisu ušli u park u kome se održavao koncert. Pre njega su predstavnici gradske vlasti izašli na binu i pozdravili učesnike skupa. Posle dva sata svirke, odlične atmosfere i sjajne klope, prisutni su se razišli. Srećna. Eto. Može i tako. Bez nasilja. Najuporniji vernik s Biblijom u ruci je ostao. Viče, ali je smazao kobasicu koju mu je dao jedan od učesnika parade.

Razlike... Reporterka Kurira (levo) sa učesnikom parade

http://www.youtube.com/watch?v=UhrSFlXKsbo

Ratni veteran PLAĆAM POREZ I HOĆU DA ŠETAM Ratni veteran Ričard Spenser kaže da je došao da podrži skup jer kao neko ko plaća porez državi ima pravo da iskaže svoje mišljenje. - Verujem u ljudska prava. Jednaka prava za sve. Imam brata koji je gej. Imam prijatelje koji su gej. Dobri su ljudi i nemaju rogove zbog svog seksualnog opredeljenja. Zbog njih sam ovde - objasnio je Ričard.