Foto: Printscreen Yt

Oštro

NJUJORK TAJMS: Turska jedan od najvećih izvora boraca ISIS, a ne bori se protiv njih!

List piše o turskom džihadisti Kanu, koji je ubio dva čoveka i učestvovao u javnom pogubljenju, a ISIS ga je priznao kao svog borca tek kad je jednog čoveka život sahranio

Planeta
> 00:02h

ANKARA - Turska je jedan od najznačajnijih izvora regrutovanja stranih boraca za ekstremističku grupu Islamska država u Iraku i Siriji (ISIS), piše danas Njujork tajms pozivajući se na navode turskih zvaničnika i medija.

Do sada se oko hiljadu Turaka pridružilo Islamskoj državi. Kao razlozi za regrutovanje, navodi se da ISIS ima uspesan ideološki pristup nezadovoljnim mladim Turcima, kao i novac koji se borcima isplaćuje.

Prema podacima koje je prošle nedelje iznela američka CIA, Islamska država broji između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji.

Mnogi mladi Turci više vole ekstremni islam od umerene verzije vladajuće stranke: Predsednik i premijer Turske, Redžep Tajip Erdogan i Ahmet Davutoglu sa suprugama, Foto AP

Turski borci u Islamskoj državi kažu da se više identifikuju sa ekstremim oblikom islama koji praktikuje ISIS nego sa turskom vladajućom strankom koja ima korene u umerenijoj formi islama.

List navodi primer Kana, turskog momka (27) koji je iz Ankare otišao u Siriju zajedno sa desetak prijatelja i priključio se borcima ISIS sa kojima je prošao 15-dnevnu obuku u logoru u sirijskom gradu Raki, koji se smatra štabom ISIS. Zatim je poslat u borbenu jedinicu.

Ubio je, kako kaže, dvojicu ljudi i učestvovao u jednom javnom pogubljenju. Ali tek pošto je jednog čoveka živog sahranio, rečeno mu je da je postao potpuni borac ISIS, navodi američki list.

Turska, članica NATO koja deli dugu granicu i sa Sirijom i sa Irakom, jedna je od glavnih saveznica Vašingtona u regionu, ali je do sada izbegavala da se uključi u novu vojnu kampanju protiv džihadista.