Podeljena

BELGIJA: Ovako bi izgledala Evropa kada bi svi separatisti dobili nezavisnost!

Što se tiče zemalja u regionu, na mapi koju je napravila stranka Evropski slobodni savez, od Hrvatske je odvojena Rijeka, ali autori nisu dodatno pojasnili ovaj slučaj

Planeta
> 01:24h

Stranka Evropski slobodni savez (European Free Alliance) napravila je mapu koja prikazuje kako bi izgledala Evropa kada bi svi separatisti koji se zalažu za otcepljenje, to i dobili.

Referendum u Škotskoj, koji će biti održan u četvrtak, ponovo je otvorio pitanje odvajanja regija od svojih tradicionalnih vladara.

Što se tiče zemalja u regionu, na mapi koju je napravila stranka Evropski slobodni savez, od Hrvatske je odvojena Rijeka, ali autori nisu dodatno pojasnili ovaj slučaj.

Foto: AP

Na mapi su iscrtane samo one regije koje traže nezavisnost, ali ne i granice država. Karta prikazuje poznate separatističke pokrete, poput moćnog nacinalističkog pokreta u Baskiji na severu Španije i jugozapadu Francuske, pa sve do manje poznatih poput Savojske Lige, koji traži nezavisnost u Francuskoj.

Mapu je napravile stranka Evropski slobodni savez, a kako sami ističu, ona predstavlja "40 progresivnih, nacionalističkih, regionalističkih i autonomnih stranaka širom Evrope". Na karti je Bavarska odvojena od Nemačke, sa populacijom od 12,5 miliona.

Uz ponovno otkrivanje nasledstva, kulture i jezika Mletačke republike, sve više raste uticaj lokalnog pokreta za nezavisnost. Pogledajte kako bi izgledala Evropa u tom slučaju: