Foto: Vikipedija

Prelepo

TOP 15: Gradovi koje morate posetiti pre odlaska s ove planete!

Ako imate listu gradova koje želite da posetite, a neki od ovih koje vam predstavljamo ste propustili, topla preporuka je da ih dopišete i krenete u istraživanje

Pop kultura
> 00:00h

Postoji nebrojano mnogo mesta na zemlji koja su interesantna turistička destinacija, ipak neka mesta posebno ostaju urezana u sećanje svakog ko ih poseti. U njih spada i 15 svetskih gradova, kako onih drevnih, tako i modernih koji bi svakom turisti trebalo da budu nezaobilazna destinacija, pa makar samo jednom u životu.

1. Venecija, Italija

Prva na listi je, naravno, Venecija. U ovom gradu možete videti legendarne kanale, grandiozne bazilike, živopisne kuće i vinske podrume. “Kraljica Jadrana” ili “Nevesta mora” poklanja brojne znamenitosti kao što je Duždeva palata, Most uzdaha, Crkva svetog Marka kao i mnoge muzeje, galerije i opservatorije.

2. Sevilja, Španija

Ovo je dragulj Španije. U ovom gradu možete uživati u šetnjama uskim ulicama ili posetiti čuvene mavarske zamkove. Autentičnu arhitekturu pomešanih uticaja i kultura stvarali su Feničani, Rimljani, Mavari, Jevreji i hrišćani.

3. Njujork, SAD

esto nazivan “Raskrsnicom puteva”, Njujork je grad u kome se na specifičan način spajaju moderna umetnost, najrazličitije svetske kulture i kuhinje koje ćete želeti da probate. Neke od glavnih atrakcija ove metropole su Kip slobode, Empajer stejt bilding, Brodvejsko pozorište…

4. Lasa, Kina

Kao duhovni budistički centar, smeštena je na nepristupačnim Himalajima. Nezaboravano je prolaziti manastirima i palatama na vrhu Tibeta dok miriše tamjan i sve to uz neverovatan pogled.

5. Rio de Žaneiro, Brazil

Čuveni Rio u Brazilu poznat je kao grad sambe, karnevala, najlepših svetskih plaža i jedne koja se posebno izdvakja – Kopakabana. Ovaj grad će vas sigurno privući da ga posetite i “naterati” da mu se uvek iznova vraćate.

6. London, Engleska

Glavni grad Engleske poznat po prestižnim muzejima i popularnim tržnicama, između ostalog je i veliki finansijski centar. London je poznat po bogatoj i dugo istoriji o čemu svedoče kulturno-istorijski spomenici London Tauer, opservatorija u Griniču i Vestminsterska palata.

7. Marakeš, Maroko

Ulazak u Medinu Marakeša u Maroku nikada nećete zaboraviti. Njegove znamenitosti su istorijski trg, džamija i nekoliko vrtova, kao i predivna arhitektura na svakom ćošku ovog grada.

8. Petra, Jordan

Petra je jedan od drevnih gradova koji je poseban sam po sebi. Morate da obiđete ovaj grad da biste se uverili u lepotu pustinjskog predela i monumentalnog kamenja koji su karaktristični za ovaj deo sveta.

9. Rim, Italija

Šetnja Rimom može se uporediti sa istraživanjem najvećeg svetskog otvorenog muzeja. Ni u jednom gradu na planeti Zemlji nećete naći toliko umetnosti: čuvenu fontanu Di Trevi, Španske stepenice, Koloseum i ostale znamenitosti sigurno će vas očarati.

10. Varanasi, Indija

Ovo je jedan od najsvetijih gradova u Indiji. Zalazak sunca na Gangu, u prisustvu hodočasnika, drugih svetih ljudi i meštana je neponovljivi doživljaj za svakog ko poseti ovo magično mesto.

11. Firenca, Italija

Firenca, postojbina renesanse, poseduje neverovatnu kolekciju umetničkih dela. U ovom gradu smeštene su mnoge katedrale koje pri poseti ovom gradu morate videti. Jedna od stvari u kojima morate uživati je nezaobilazna kuhinja, a vina ove regije učiniće vaše putovanje nezaboravnim. “Italijanska Atina” ima izuzetan istorijski, kulturni i obrazovni značaj.

12. Havana, Kuba

Ono što izdvaja glavni grad Kube od ostalih jeste mogućnost vraćanja u prošlost tog podneblja. Na ulicama i pored građevina iz perioda pre revolucije može se osetiti miris tradicionalne kuhinje i povetarac.

13. Kjoto, Japan

Kao nekadašnja prestonica kineskog carstva, Kjoto obiluje hramovima, baštama i elegantnim kućama čaja, koje su deo tradicionalnog Japana.

14. Jerusalim, Izrael

Jerusalim se nalazi na pravoj raskrsnici različitih kultura, kuhinja i verovanja. Dokaz za to su ulice Starog grada kroz koje su prolazile mnoge istorijske ličnosti i gde su se dešavali značajni istorijski događaji.

15. Pariz, Francuska

Grad svetlosti je pravo mesto gde možete da uronite u priče muzeja koje oduzimaju dah, očaravajuće trgove i pregršt kafića. Baš to čini Pariz najromantičnijim gradom na svetu. Katedrala Notr Dam u gotskom stilu, Jelisejska polja, muzeji Luvr i Orsej su mesta u Parizu koja vas nikako neće ostaviti ravnodušnim.

(EPK / huffingtonpost.com)