Foto: Tanjug

Spomen obeležje na meti vandala

TEŽAK INCIDENT U SARAJEVU: Rušili krst podignut ubijenim Srbima!

Zbog tog incidenta oni su privedeni u policijsku stanicu u Istočnom Sarajevu, odakle su pušteni, a od juče ujutru jedna policijska patrola čuva obeležje koje je izazvalo burne reakcije u Federaciji BiH

Planeta
> 00:00h

SARAJEVO - Grupa mladića pokušala je tokom noći da sruši betonsko-mermerni krst visine deset i raspona četiri metra, podignut na Zlatištu iznad Sarajeva u znak sećanja na više od 6.500 ubijenih Srba u tom gradu. Zbog tog incidenta oni su privedeni u policijsku stanicu u Istočnom Sarajevu, odakle su pušteni, a od juče ujutru jedna policijska patrola čuva obeležje koje je izazvalo burne reakcije u Federaciji BiH.

Naime, krst je okarakterisan kao provokacija, zbog čega su se odmah javili i zahtevi da hitno bude uklonjen jer je, prema tvrdnjama članova SDA, izraz poruge za 16.000 ubijenih građana Sarajeva. S druge stane, podizanje spomenika koji je projekat Saveza logoraša Republike Srpske, odmah je dobilo podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Zastupnik te stranke u Domu naroda parlamenta BiHZ Staša Košarac naglasio je da su se oko te ideje okupili mnogi građani, nevladine organizacije i politička javnost Srpske, kao izraz potrebe da nadomak Sarajeva bude obeleženo stradanje srpskog naroda u tom gradu u periodu od 1992. do 1995.