Foto: Fonet

Neutralnost

Aligrudić: Srbija da ne ulazi u čvrste saveze

Odnose bi trebalo graditi onako kako to čine Švajcarska, Norveška, Island, znači uređivati svoje zakonodavstvo tako da ono omogućava i pospešuje ekonomsku, tehnološku, kulturnu, sve vrste saradnje, kaže potpredsednik DSS

Politika
> 17:40h

BEOGRAD - Srbija ne sme da ulazi u čvrste političke i vojne saveze ni sa EU, ni sa Rusijom, neutralnost po oba osnova je najbolji izbor i to je izvorni princip Demokratske stranke Srbijem, izjavio je potpredsednik i kandidat za predsednika te stranke Miloš Aligrudić.

Aligrudić je rekao da je Srbija okružena EU i da, bez članstva u njoj, mora pronaći najbolji način za saradnju na svim poljima, ali samo u obostranom interesu, i da dolazi vreme kada se građanima mora reći da je put u EU zatvoren.

"Te odnose bi trebalo graditi onako kako to čine Švajcarska, Norveška, Island, znači uređivati svoje zakonodavstvo tako da ono omogućava i pospešuje ekonomsku, tehnološku, kulturnu, sve vrste saradnje, ali je potrebno sačuvati punu nezavisnost u unutrašnjoj i spoljnoj politici", rekao je Aligrudić za Politiku.

On je naglasio da politička neutralnost obezbeđuje slobodu državi, a najnoviji procesi u Evropi, naročito sukobi oko "ukrajinske krize", pokazuju da je to najbolji put za Srbiju.

Aligrudić smatra da debeogradizacija države podrazumeva snaženje svih njehih delova pođednako, a u stranačkoj organizaciji to znači rukovodstvo koje će biti sastavljeno od najsposobnijih ljudi uz svih naših krajeva i takvo će rukovodstvo imati DS S ako postane predsednik. Na podsećanje da je donedavni potpredsednik stranke Nenad Popović osnovao svoju stranku i tvrdi da DS S ne postoji bez Vojislava Koštunice, Algirudić kaže da je bio među prvima u stranci koji su upozoravali da Popović radi protiv interesa stranke i da će ga napustiti.

"Popovićeva priča samo je nevešt izgovor za napuštanje stranke i pokušaj otimanja delova njene organizacije podmićivanjem. To je i razlog što s njim ne može biti saradnje, pa mi nije jasno kakoj mojoj protivkandidatkinji (Sandi Rašković Ivić) ne smeta takvo Popovićevo delovanje, već najavljuje saradnju sa njim", rekao je Aligrudić.