Foto: Kurir Štampano

Elen Grin za Kurir priča kako se pomirila sa iznenadnim otkrićem

OČAJNA MAJKA: Krivila sam sebe jer mi je sin gej!

Iako propoveda hrišćanstvo, “Grace Presbyterian” crkva oformila je grupu za podršku LGBT populaciji i njihovim porodicama koje su saznale da su im deca homoseksulaci

Planeta
> 00:00h
FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Kurir Štampano

- TIGA KEJ/ JUŽNA KAROLINA - Jedne noći me je pozvala sinovljeva devojka i rekla mi je: Elen! Tvoj sin je peder! - priseća se Elen Grin koja zajedno sa prijateljicom Melisom u okviru “Grace Presbyterian” crkve vodi grupu za podršku LGBT populaciji, njihovoj porodici i prijateljima pod nazivom “Affirmation of York County”. - Ova crkva je ogranak hrišćanske, a grupa je nastala pošto su mnogi vernici i sami preživele prilično težak period prihvatanja činjenice da su im deca homoseksualci.

Mesto za razgovor u okviru crkve

Raskid sa crkvom - Oni su živeli u Vankuveru i ona se vratila sa puta dan ranije i zatekla ga sa muškarcem! Pitala sam se gde sam pogrešila u njegovom odgajanju. Krivila sam sebe! Onda sam se priključila grupi koja mi je pomogla da shvatim da je moj sin divno i uspešno dete i da treba da budem ponosna na njega i zahvalna Bogu što ga imam - priča Elen dok njena prijateljica Melisa objašnjava da su ona i njen suprug posle 15 godina odlučili da napuste Prezbeterijansku crkvu jer ona, kako kažu, ne prihvata njihovo dete takvo kakvo je, za razliku od “Grace Presbyterian Church” koja predstavlja ogranak hrišćanske crkve.

Porodica Lamprich sa pastorom

- Dugo sam se borio da prevalim preko jezika i kažem “Moj sin ima dečka”. Ništa nas nije pripremilo na činjenicu da nećemo imati unuke. Osećali smo se nekako izdanima. Imali smo planove. Zahvaljujući ovoj grupi podrške smo zaključili da smo samo bili sebični. Imali smo naše planove za njega - govori Lari Lamprich, Melisin suprug aktivno učestvuje u grupi od koje je nekada i sam tražio pomoć. - Kaže da je upoznao dečka od njegovog sina i da se nada da će imatu šansu da postane deda tako što će mu sin usvojiti dete. - Nadam se da će zakon uskoro to omogućiti.

Mlađi su tolerantniji Pastor Džoana koja služi ovoj crkvi, a koju je reporter Kurira posetio zahvaljujući “Open World” programu razmene pod pokroviteljstvom Stejt departmenta, kaže da grupa prihvata sve ljude bez obzira koje su vere. - Ne govorimo o tome da se postane lezbijka ili gej već da se postane otvoren prema ljudima koji su drukačiji od nas. Trenutno imamo dva lezbijska para koji dolaze i sa kojima razgovaramo o Bibliji, načinima na koji ih vide drugi, kako da shvate da su divne osobe koje nisu grive zbog svoje različitosti - objašnjava Džoana i napominje da mlađe generacije sve lakše prihvataju LGBT populaciju što je, kako ističe, dokaz da se stvari pomeraju iz mrtve tačke. Program Open World zahvaljujući kom su novinari imali priliku da posete ovu crkvu i Tiga Kej finansira Kongres SAD i Stejt department, a realizuje Ambasada SAD u Srbiji.

Svakih pola sata ubije se jedan transvestit U Šarlotu postoji “Levine" muzej posvećen LGBT populaciji. Postavka je koncipirana tako da prikazuje ključne događaje LGBT ljudi u Americi i način na koji se oni decenijama bore za svoja prava.Džošua Barforf predavač na Univerzitetu Južne Karoline iz oblasti seksualne različitosti, kaže da se na svakih 30 minuta u SAD ubije jedan transvestit. - Takođe, samo jedna bolnica u Koloradu radi operacije promene pola. Znam da je i ćerka od Šer otišla u Srbiju da uradi tu operaciju A ipak, mi imamo ovaj muzej, govorimo o slobodama, imamo Parade ponosa. A vi…jedna obična šetnja LGBT se otkazuje, a s druge strane transvestitti iz celoga sveta dolaze u vašu zemlju da menjaju pol. Stvarno čudno - zbunjeno govori Džošua.