Foto: Saša Urošev

U prisustvu norveškog ambasadora

NOVI BEČEJ: Otvorena Kancelarija za smanjenje siromaštva

Svaki građanin treba da dobije mogućnost i način da živi dostojanstvenije-poručio Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej

Srbija
> 00:00h

NOVI BEČEJ - Značajan korak u borbi protiv siromaštva načinjen je u Novom Bečeju otvaranjem Kancelarije za smanjenje siromaštva koja će socijalno ugroženim osobama pomagati da lakše dođu do posla i zarade za hranu, ogrev ili lekove.

Kancelarije je otvorena uz potporu Kraljevine Norveške, a prigodnoj svečanosti prisustvovao je norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag. Konstatujući da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, norveški diplomata ocenio je da se moraju pronaći efikasni načini, u finansijskim konstrukcijama, kako bi se obezbedila pomoć i pronašla neophodna rešenja:

Osnovni zadatak ove Kancelarija ogledaće se u podršci socijalno ugroženom stanovništvu. Siromašni sugrađani ovde će dobiti savet, a zanimljivo je što će, po prvi put, pomoć koju dobijaju, moći da zasluže svojim radom, da li ličnim ili nekog od ukućana. To je pilot projekat u Srbiji i mislim da će imati dobar odjek. Svaki građanin treba da dobije mogućnost i način da živi dostojanstvenije, poručio je Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Koordinatorka novobečejske Kancelarije, Olga Lalić, smatra je ovo veoma značajan korak u borbi protiv siromaštva.

"Ukoliko se ovaj sistem funkcionisanja pokaže kao dobar, a sigurno hoće, mi ćemo se truditi da se projekat održi i nakon implementacije. Vrlo je bitan taj psihološki moment. Ljudima će biti data mogućnost da razvijaju osećaj pripadnosti i društvene koristi", ocenila je Lalić.

Nosilac ovog projekta koji se, takođe, odvija i u opštinama Plandište, Pećinci, Ada i Nova Crnja je nevladina organizacija „Duga” iz Ade. U toj bačkoj opštini, “Duga” je 2005. godine osnovala Kancelariju za smanjenje siromaštva:

"Smatramo da ovim projektom vraćamo dostojanstvo čoveku. Ljudi koji se stide siromaštva, neće doći da traže milostinju, nego nešto da odrade", pojasnila je Vesna Civrić, predsednica „Duge“.