Foto: Reuters

Otvorena istraga

HRVATICA U DŽIHADU: Zagrepčanka Dora zarazila se džihadizmom u Londonu!

Oputovala je 2005. u Veliku Britaniju, udala se za radikalnog islamistu i s njim otišla za Siriju

Planeta
> 00:00h

ZAGREB - Hrvatska Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) sprovodi intenzivnu istragu o Dori Bilić, Hrvatici koja je pre nekoliko dana ranjena u sirijskom gradu Raki, centru džihadističke organizacije Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), piše Jutarnji.hr.

Dora Bilić rođena je u Zagrebu i danas ima 27 godina, navodi se u šturim informacijama. Izvori Jutarnjeg tvrde da je 2005, dakle sa 18 godina, otišla u Veliku Britaniju. Takođe kažu da nije tačno da je pre nekoliko godina otišla u Gornju Maoču, sedište vehabija u Federaciji BiH, gde se udala i zatim otišla u Siriju.

U Velikoj Britaniji upoznala je radikalne islamiste i udala se za jednog. Posle nekoliko godina, sa suprugom je otišla u Siriju.

Ovo nije prizor iz Rake, nego iz centra Londona (Foto: Reuters)

Nezvanično se saznaje da je prvu nformaciju o njenom ranjavanju dobilo Ministarstvo spoljnih poslova, koje je obavestilo policiju, a policija i pripadnici SOA obavestili su njene roditelje i detaljno ih ispitali o prošlosti njihove ćerke ne bi li sklopili mozaik o njenom kretanju i krugu ljudi s kojima se družila u poslednjih nekoliko godina.

Činjenica da je Dora Bilić indoktrinirana radikalnim islamizmom u Velikoj Britaniji i da je zatim otišla u Siriju nije neobična, konstatuje Jutarnji. Organizacije ekstremnih islamista u Britaniji veoma su jake - više stotina britanskih građana bori se u redovima ISIL, što je veliki problem za britanske vlasti. Ne samo zbog očigledne radikalizacije kod mnogobrojnog muslimanskog stanovništva, nego i zbog toga što postoji mogućnost da se neki vrate kući i tamo organizuju terorističke napade.

Irena Horak iz

Pre nekoliko godina hrvatska javnost bila je šokirana pričom Irene Horak iz Bjelovara, koja je primila islam i udala se za Anvara al Avlakija, vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu. Godine 2011. on je ubijen u američkom raketnom napadu, a Irena je nastavila da širi džihadizam. Sada uređuje ćasopis Inspajer (Inspire), koji izdaje Al Kaida.

Irena Horak rođena je i odrasla u katoličkoj porodici u Bjelovaru. Trenirala je atletiku i bila odličan đak. Kao i većina vršnjaka uredno je završila fakultet, a zatim je godinu dana radila kao pedagog u zagrebačkom Đačkom domu "A. G. Matoš". Na jednoj svadbi 2009. godine zaljubila se u Britanca muslimanana. Počela je da proučava Kuran, a uskoro je prešla u islam i postala Amina.

Anvar al Avlaki i Amina (Foto: Printscreen YouTube)

S Avlakijem ju je spojio pripadnik danske obaveštajne službe Morten Storm. Amina je Avlakiju pisala: "Imam 32 godine i spremna sam na opasne stvari, ne bojim se ni da umrem ako Alah to od mene traži. Pristajem na sve što moram da uradimi. Želim da budem borac za veru”.