Foto: Zorana Jevtic

Rističević teško optužio bivšeg premijera

Zoran Živković na prevaru uzeo pola miliona evra

Predsednik Nove stranke dobio 525.000 evra - u zahtevu za subvenciju naveo da je zasadio 50 hektara vinove loze, a zemljište zakupio tek tri meseca nakon podnošenja zahteva

Društvo
> 09:50h

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za poljoprivredu, na čijem je čelu Marijan Rističević, poslao je direktoru policije Miloradu Veljoviću i SBPOK papire koji, kako kaže, dokazuju da je Zoran Živković, predsednik Nove stranke, na nelegalan način došao do subvencije države od 525.000 evra! U razgovoru za Kurir Rističević kaže da je ovaj odbor, na njegovu inicijativu, ispitao kako je Živković dobio od države nešto više od pola miliona evra.

Optužuje... Marijan Rističević

Model prevare - Živković je 15. avgusta 2007. godine podneo zahtev sa subvenciju, podsticanje za prolećnu sadnju, i naveo da je zasadio 50 hektara vinove loze, te položio račune. Međutim, on u tom periodu uopšte nije imao korisnička prava nad zemljištem u Krčedinu. Tih 50 hektara zakupio je tek u novembru 2007. godine, dakle, tri meseca pošto je podneo zahtev! - kaže Rističević i dodaje: - Subvenciju je dobio na bazi faktura koje su njegove firme slale jedna drugoj! Njegova firma „Empresa“ isporučivala je fakture njegovoj vinariji za neke usluge i te račune je priložio u zahtevu za subvenciju. Živković bez komentara Rističević još navodi da je Živković, osim ove subvencije od 525.000 evra, dobio i onu od oko tri miliona dinara. Inače, ovaj poslanik SNS je u ime Odbora zatražio u junu ove godine formiranje posebne komisije i pozvao nadležne da istraže slučaj vinarije Zorana Živkovića. Predsedniku NS juče su u SMS prosleđena konkretna pitanja, ali do zaključenja broja nije odgovorio na njih. (K. B.)

Pojačanje „MENTALNO RAZGIBAVANJE“ KOD ŽIVKOVIĆA Bivši voditelj emisije „Mentalno razgibavanje“ Marko Stepanović učlanio se u stranku Zorana Živkovića. Kako je navedeno na sajtu NS, Stepanović se odlučio na ovaj korak kad je njegova emisija skinuta sa programa B92.