Foto: Nebojša Mandić

Obeležavanje 100 godina rođenja

(FOTO) Predstavljena markica sa likom patrijarha Pavla

Poštanska markica sa njegovim likom predstavlja veliko delo našeg vremena jer se do skora ovako nešto nije moglo ni zamisliti, poručio patrijarh Irinej

Društvo
> 05:02h
FOTO: Nebojša Mandić
FOTO: Nebojša Mandić

BEOGRAD - Milan Krkobabić, direktor Javnog preduzeća "Pošta Srbije" predstavio je danas poštansku marku posvećenu obeležavanju 100 godina od rođenja nekadašnjeg patrijarha Pavla.

Krkobabić je na svečanosti u Muzeju PTT izjavio da je misija tog Javnog preduzeća da neguje sve što što je bitno za srpsku tradiciju.

- Imamo razvijenu duštvenu odgovornost, a izdavanje ove markice predstavlja deo te odgovornosti prema našem društvu. Patrijarh Pavle je velika ličnost naše istorije i kada bi svi skupa pokušali bar malo da živimo onako kako je on govorio, svima bi bilo bolje - kaže Krkobabić.

Svečanosti je prisustvovao i patrijarh Irinej, koji je kazao da je pavle bio čovek iz naroda i za narod, pristupačan svima.

- Poštanska markica sa njegovim likom predstavlja veliko delo našeg vremena jer se do skora ovako nešto nije moglo ni zamisliti. Pavle je mudro vodio brod naše crkve u teškim vremenima - kaže patrijarh Irinej.

Nikola Selaković, ministar pravde kaže da je patrijarh Pavle bio jedan od velikana koji su Srbiju uveli u 21. vek.

- Patrijarh Pavle je jedan od retkih velikana koje je Srbija imala tokom teške poslednje decenije 20. veka - kaže Selaković.

Inače, poštanska marka autora Bobana Savića "100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla" štampana je u tiražu od 25.000 primaraka i namenjena je za slanje pisama u unutrašnjem poštanskom saobraćaju.