Foto: Kurir Arhiva

Više od 70 izlagača

SAJAM U KRUŠEVCU: Bira se najlepše selo i najlepši slavski kolač

U okviru Regionalne stočarske izložbe predstavljeno je 90 grla goveda i oko 150 grla koza i ovaca

Srbija
> 00:00h

KRUŠEVAC - Na stočnoj pijaci u Kruševcu danas se održava sedmi Poljoprivredni sajam, koji je okupio više od 70 izlagača, a u okviru kojega se održavaju Regionalna stočarska izložba, Izložba poljoprivrednih proizvoda, bira se najbolje predstavljeno selo i najlepše ukrašeni slavski kolač.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić, koji je otvorio sajam, kazao je da je zadatak lokalne samouprave i ministarstva da ljudima sa tog područja pomognu da obnove i razvijaju poljoprivrednu proizvodnju.

"Ministarstvo će narednih meseci, u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i usaglašavanja naših s proprisima Evropske unije usvojiti Zakon o prežetvenom prinosu, što je jedan od načina kreditiranjapoljoprivredne proizvodne", kazao je Rajić.

Takođe, dodao je, menja se Zakon o podsticajima, Zakon o stočarstvu, Zakon o bezbednosti hrane sa svim pratećim zakonima, odnosno stvara se dobra osnova da naša poljoprivredna proizvodnja bude konkurentna.

Najavio je da je Ministarstvo u dogovoru s Kancelarijom za obnovu i pomoć poplavljenim područcjima uspelo da pripremi program za pomoć pravnim licima koja se bave proizvodnjom sadnog materijala, te da bi oni narednih meseci trebalo da dobiju novac za obnovu proizvodnje.

U okviru Regionalne stočarske izložbe, koja je upisana u međunarodni kalendar stocarskih izložbi, predstavljeno je 90-tak grla goveda i oko 150 grla koza i ovaca, a najbolja će, nakon ocene stručnih komisija, biti nagrađena.

Sajam, koji se smatra najznačajnijim agrobiznis događajem u Rasinskom okrugu, pod pokroviteljstvo Grada Kruševca organizuju Služba za poljoprivredu i Budžetski fond za podsticanje razvoja poljoprivrede Grada i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac.