Foto: Siriahr.com

Teror islamista na severu Iraka i Sirije

RATUJU IZ HOTELA S 5 ZVEZDICA: Teroristi ISIL uživaju u luksuzu a narod im umire od gladi

Prema informacijama koje dolaze iz Rakke, sve je veći jaz između njeinih stanovnika koji su siromašni i džihadista, ISIL-ovaca, koji žive u čistom luksuzu. Siromašni građani Rakke gladuju, a islamisti jedu u hotelima s pet zvezdica

Planeta
> 17:36h

Otkada su osnovali samoproglašenu Islamsku državu na prostoru severnog Iraka i Sirije, grad Rakka postao je prestonica islamskih fanatika. Prema informacijama koje dolaze iz Rakke, sve je veći jaz između njeinih stanovnika koji su siromašni i džihadista, ISIL-ovaca, koji žive u čistom luksuzu. Siromašni građani Rakke gladuju, a islamisti jedu u hotelima s pet zvezdica, piše Daily Mail. O tome svedoče i fotografije na kojima se kako džihadisti plivaju u bazenu na krovu luksuznog hotela. ISIS-ovci sami objavljuju fotografije svog luksuznog života na društvenim mrežama kako bi privukli dobrovoljce za Zapada. S druge strane, stanovnici preživljavaju zahvaljujući bogatijim sugrađanima koji su otvorili narodne kuhinje. Bolnice su zatvorene, a lekari su otišli pa bolesni odlaze na lečenje u Tursku, no mnogi od njih putem umiru.

Jedan je muškarac, koji se predstavio lažnim imenom Abu Ibrahim al-Rkavi rekao je za CBC:

“Čim su džihadisti stigli, postali su elitna zajednica. Dobili su lepe kuće, luksuzne automobile i veliku platu svaki mesec. Mnogo ih je i ranjeno u borbama, a dok po njih dolaze kamioni koji ih odvoze na lečenje, civile ostavljaju da leže ranjeni”. Stižu i informacije kako ISIL-ovci na silu odvode dečake od 14 i 15 godina od njihovih porodica i u kampovima ih obučavaju za borbu. Sirijski ured za ljudska prava u Londonu tvrdi kako između građana Rakke i islamističkih boraca jačaju nemiri. Ljudi su ogorčeni i strogom primenom šerijata po kome se kažnjava i najmanje prekršaj kao što je pušenje cigareta, dok s druge strane islamističke patrole ‘žmire’ na švercere hrane i goriva koji stalno dižu cene.