Foto: Fonet

Napredak

NA PUTU KA EVROPI: Izveštaj EK o Srbiji pozitivan uz manje zamerke

Ton celog dokumenta je u načelu pohvalan, a Evropska komisija je istakla pozitivan utisak o uvođenju tržišnih zakona u sprsku ekonomiju, merama koje su usvojene za smanjenje budžetskog deficita, te o održavanju Parade ponosa

Politika
> 00:00h

BRISEL - Izveštaj Evropske komisije o Srbiji biće u osnovi pozitivan, uz naglasak na neophodnost sprovođenja strukturnih reformi, saznaje se u Briselu.

Komisija će 8. oktobra zvanično objaviti izveštaje o napretku država regiona, a Evropska unika kao uslov za sve zemlje Balkana navodi jačanje pravne države i mere za privredni oporavak.

Kada je Srbija u pitanju, ton celog dokumenta je u načelu pohvalan, a Evropska komisija je istakla pozitivan utisak o uvođenju tržišnih zakona u sprsku ekonomiju, merama koje su usvojene za smanjenje budžetskog deficita, te o održavanju Parade ponosa. Iako izveštaj Evropske komisije neće sadržati zahtev da se Srbija prilključi sankcijama protiv Rusije, u zaključcima će se naći konstatacija da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, uz očekivanje da to postepeno učini do formalnog učlanjenja u Uniju. Uz to, Srbija će u izveštaju dobiti negativnu ocenu zbog slabljenja sloboda i nezavisnosti medija i jačanje tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku, kao i zbog manjka nezavisnosti i nepristrasnosti u delovanju pravosuđa. Kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije sa EU, izveštaj neće sadržati nikakvu konkretnu preporuku Komisije kada bi to moglo da se desi. Ipak, procenjuje se da to neće biti pre januara 2015. godine.