Verovali ili ne

ISTRAŽIVANJE: Beba može da liči na vašeg bivšeg dečka!

Nedavno sprovedeno naučno istraživanje pokazalo je da bi se fizičke karakteristike prethodnih ženinih seksualnih partnera mogle preneti njenoj deci

Pop kultura
> 00:00h

Sećate li se onih predivnih trenutaka kada su svi članovi vaše porodice došli da prvi put vide vašu novorođenu bebu i gledali je s divljenjem?

Mazili su njene obraščiće i prstiće i pitali se: "Je l' to deda Markov nos?", "On je to nasledio tatine oči?", a često se nađe i poneka prijateljica koja vas u poverenju pita: "Zar beba ne liči na onog tvog bivšeg?"

Iako ovakve komentare većina mama smatra duhovitim, naročito ukoliko je veza o kojoj je reč okončana i godinama pre toga, najnoviji naučni podaci ukazuju na to da je i više nego moguće da dete poprimi fizičke osobine bivših seksualnih partnera.

Naime, naučnici Univerziteta u Južnom Velsu su na vinskim mušicama sproveli istraživanje koje ukazuje upravo na to. Tako je otkriveno da je dete na rođenju najčešće identične veličine koje je na rođenju bio i majčin prvi seksualni partner.

Veruje se da bi nezrele jajne ćelije ženke vinske mušice mogle apsorbovati molekule semene tečnosti prvog majčinog partnera, što je ujedno i jedini mogući odgovor na pitanje kako je uopšte to moguće. - Još ne znamo odnosi li se to i na druge vrste - objasnila je autorka studije dr Anđela Krin.