Foto: Printscreen Yt

Prvi uspeh

(VIDEO) ULIČNE BORBE U KOBANEU: ISIL malo ustuknuo, nastavljene borbe u gradu

Džihadista još ima na istoku i jugu strateški važnog Kobanea, ali nema ih na zapadu; kurdske snage pokušavaju da ih potisnu

Planeta
> 19:48h

KOBANE - Džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) povukli su se tokom noći iz nekih delova sirijskog grada Kobanea, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, nevladine organizacije sa sedištem u Londonu, rekao je da su se "borci ISIL povukli tokom noći iz nekoliko oblasti istočno od Ain al Araba (arapski naziv za Kobane) i sa jugozapadnih oboda grada", javlja AFP.

Međutim, borci ISIL i dalje su prisutni u istočnim delovima, kao i na južnim obodima tog strateškog grada, ali ih više nema prema zapadu, rekao je Rahman dodajući da je povlačenje rezultat udara na njihove pozicije u vazdušnim napadima, koji su izazvali žrtve i oštećenja na najmanje četiri njihova vozila.

Bili su to dosad najžešći vazdušni udari na ISIL u Kobaneu, ali kopnene borbe se nastavljalju i kurdske snage su pod ozbiljnim pritiskom, javlja BBC.

Kurdske Narodne zaštitne snage (JPG) pokušavaju da odbrane grad (Foto: Printscreen YouTube)

Borci Narodnih zaštitnih snaga (JPG), oružane milicije kurdske Partije demkratske unije (PJD), kažu da su vadušni udari zakasnili.

"Snage JPG vode teške borbe i pokušavaju da odbrane civile. Operacija protiv njih je ogromna", kaže lider PJD Saleh Muslim.

BBC podseća da je najmanje 400 ljudi poginulo u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobane i da je 160.000 Sirijaca pobeglo preko granice u Tursku.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno stane u odbranu Kobanea kojem preti da padne u ruke džihadista.

"Svet, svi mi, veoma žalimo što je ISIL u stanju da preuzme grad koji se hrabro branio, ali je pitanje da li će i uspeti u tome. Mi treba momentalno da reagujemo", naveo je Mistura u saopštenju, dodaje AFP.

AFP podseća da su borci IS ušli u grad Kobane u ponedeljak uveče, posle skoro tri nedelje borbi oko grada koji se nalazi na samoj granici Sirije i Turske.

SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO ŠTO SE TURSKA NE UKLJUČUJE U RAT PROTIV ISIL

Najnoviji vazdušni udari oko grade Kabane vrše istovremeno dok administracija američkog predsednika Barka Obame navodi da su "sve više razočarani onim što vidi - izgovorima Turske da ne čini više, da vojno interveniše", navodi BBC.

"Prisutan je rastući bes zbog odugovlačenja Turske da reaguje da se spreči masakr, na oko kilometar od njene granice. Bez obzira na galopirajuću humanitarnu katastrofu u Siriji, oni izmišljaju razloge da ne reaguju da spreče još jednu katastrofu. To nije način na koji NATO saveznik reaguje dok se dešava pakao na korak od njihove granice", naveo je visoki zvaničnik američke administracije, piše Njujork tajms.