Foto: Kurir štampano

Vozilo i letelica u jednom

NAUČNA FANTASTIKA: Slovaci napravili leteći automobil!

Aeromobil, kola koja mogu da rašire krila i polete, dostiže brzinu od 200 km na sat

Tech
> 00:00h

BRATISLAVA - Autori naučnofantastičnih knjiga i filmova već decenijama sanjaju leteće automobile, a jedna slovačka firma konačno je uspela da napravi funkcionalno vozilo i letelicu u jednom. Aeromobil, kako su nazvali ovu mašinu, može da preleti skoro 700 kilometara s punim rezervoarom, a kad skupi krila, može da stane na obično parking-mesto. - Aeromobil je leteći automobil koji može da iskoristi postojeću infrastrukturu za avione i automobile, a otvara vrata za putovanje od vrata do vrata - kažu u toj kompaniji.

http://www.youtube.com/watch?v=i14JlzvEKzk
Ova verzija je treća koju su napravili. - Na ovom konceptu radimo od 1990. godine. Naš prvi model izgledao je veoma bizarno i ne bi mogao da se koristi svakodnevno. To je bio znak da moramo da poboljšamo koncept kako bi leteći automobili postali integralan deo drumskog saobraćaja - kaže Tatjana Veber, portparol kompanije „Aeromobil“. Ona dodaje da su stručnjaci za avijaciju dali dobre ocene letelici, da su pohvalili dizajn, ali i tehničko rešenje transformacije. - Vozilo je napravljeno tako da koristi običan benzin za vožnju i let - kaže Veberova. Kompanija je radila testove na drumu i u vazduhu i vozilo je zasad veoma uspešno. U njemu mogu da budu dve osobe.

Aeromobil Avion Auto Motor rotaks 912 rotaks 912 Najveća brzina 200 km/h 160 km/h Minimalna brzina 60 km/h - Domet 700 km 875 km Potrošnja 15 l/h 8 l/100 km Dužina 6 m 6 m Širina 8,2 m 1,6 m