Zašto niko nije reagovao na prijave?!

Ubili ste šestoro dece!

Protiv vlasnika "Kontrata" Alojza G. (68) podnete dve prijave po Zakonu o zaštiti od požara. Prva je odbačena zato što je, navodno, kasno podneta, a druga zato što je bila neosnovana

Crna Hronika
> 16:22h

NOVI SAD - Zakasnili s reakcijom! Požar u diskoteci „Kontrast“ izbio je zbog neispravnih električnih instalacija ispod drvene bine, utvrdili su veštaci Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije!

- Prilikom utvrđivanja uzroka požara istražitelji su uzeli u obzir i izjave svedoka, koji su rekli da su dve od četiri igračice koje su se, zajedno s muzičarima i pevačicom Anom Bebić, u trenutku izbijanja požara nalazile na bini vrtele prskalice. Jednoj od devojaka prskalica je ispala i pala na zadnji deo bine. Ta činjenica nije zanemarena, ali uzrok požara definitivno je loša instalacija, a problematično je i to što nije na vreme dojavljeno vatrogascima - saznaje Kurir iz izvora bliskog istrazi.

Isti izvor kaže da su neki pokušali da sami ugase vatru aparatom, koji nije baždaren i nije bio ispravan.

- Tragedija se mogla izbeći i da je neko od zaposlenih na vreme rekao gostima da napuste lokal. Definitivno je najveći problem vreme koje je proteklo dok vatrogasci nisu bili obavešteni - kaže sagovornik Kurira.

- Saslušani su i privedeni vlasnik „Kontrasta“ Alojz G. (68) i zakupci Slaviša S. (48) i Dejan R. (36). Oni su rekli da su preduzeli sve mere zaštite od požara i da poseduju neke dozvole - rekao je izvor Kurira.

Slađana Stojanović

Priveden i Miroslav P.

Novosadska policija privela je Miroslava P. (50) iz Gospođinaca zbog sumnje da je saizvršilac u teškom delu protiv opšte sigurnosti, a u vezi s krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti u diskoteci „Kontrast“, izjavila je sinoć portparol Policijske uprave Novi Sad Mileva Tomić. Miroslav P. bio je električar koga su zakupci angažovali da obezbedi tehničke uslove za priključenje većeg broja instrumenata.

Obaveze poslodavca 1.Donošenje pravila zaštite od požara 2.Određivanje procesa zaštite 3.Izrada uputstva za detaljan plan evakuacije 4.Obezbeđivanje adekvatnih protivpožarnih aparata 5.Sprovođenje obuke zaposlenih 6.Provera veština i znanja iz oblasti protivpožarne zaštite na svake tri godine Poziv vatrogascima Izvor Kurira kaže da su vatrogasce o požaru obavestile prijateljice nastradale Milene Dalmacije! - Milena je u diskoteci bila sa tri drugarice, od kojih su dve, u momentu kad je izbila vatra, izašle iz diskoteke i krenule ka Tvrđavi. Međutim, posle samo dva-tri minuta Milena je pozvala jednu od njih i rekla im da zovu vatrogasce i Hitnu pomoć jer ih ne zovu ljudi iz diskoteke, a gosti nisu mogli da dišu od dima. Te dve devojke odmah su pozvale vatrogasce, a onda i Milenu, čiji je telefon zvonio, ali ona je već bila mrtva - saznajemo nezvanično.