Svečano u prestonici

ULOŽILI MILIJARDU EVRA: Otvorena Glavna železnička stanica u Beču!

Od 15. decembra putnici će imati kraća putovanja, više veza i lakše presedanje, kažu u upravi Austrijskih saveznih železnica

Austrija
> 00:00h

BEČ - U Beču je danas otvorena Glavna železnička stanica (Hauptbahnhof Wien), a svečanosti je prisustvovao i predsednik Austrije Hajc Fišer (Heinz Fischer). Ovom svečanošću obeležen je samo završetak centralne zgrade stanice, vredne oko milijardu evra, dok će stanica punom parom početi da radi u decembru.

Od 15. decembra, kada svi planirani vozovi budu počeli da polaze sa i dolaze na bečku Glavnu železničku stanicu, putnici će imati kraća putovanja, više veza i lakše presedanje, kažu u upravi Austrijskih saveznih železnica.

Na Glavnoj železničkoj stanici danas je otvoren i "Banhof Siti", centralni kompleks stanice, u kome je i veliki šoping-­centar. Tu je 90 različitih prodavnica i ugostiteljskih objekata, na oko dva hektara površine.

Najupečatljiviji deo stanice je "izlomljen" krov, za čiju izradu je bilo potrebno 7.000 tona čelika. Istovremeno se menja i izgled čitavog ovog dela grada. Na ukupno 109 hektara podignute su, ili se još grade poslovni i stambeni kompleksi, zelene i druge površine. Ukupno vrednost investicija u areal bečke Glavne železničke stanice iznosi oko četiri milijarde evra.