Foto: Reuters

Posle 28 pobeda

KRAJ NOVAKOVOG KINESKOG NIZA: Stari Federer zaustavio Đokovića u polufinalu Šangaja

Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je od Švajcarca Rodžera Federera sa 6:4, 6:4 u polufinalu Mastersa u Šangaju.

Tenis
> 12:00h

ŠANGAJ - Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je od Švajcarca Rodžera Federera sa 6:4, 6:4 u polufinalu Mastersa u Šangaju. To je bio njihov 36. međusobni duel i 19. pobeda Federera, koji je tako naneo prvi poraz Đokoviću u Kini još od 2010. godine. Zanimljivo je da je Novak poslednji poraz u toj zemlji pretrpeo baš od Rodžera Federera takođe u polufinalu Mastersu u Šangaju, 2010. godine - 5:7, 4:6. Đoković je od tada dva puta osvojio Masters u Šangaju i tri puta turnir u Pekingu.

Foto: Reuters

Federer je do trijumfa stigao posle jednog sata i 36 minuta igre, a u finalu će igrati protiv Francuza Žila Simona, koji je u prvom polufinalu savladao Španca Felisijana Lopesa sa 6:2, 7:6 (7:1). Federer je tako po treći put ove sezone dobio Đokovića, pa je s

kor sada 3:2 za Švajcarca. Novak je slavio u finalu Vimbldona (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4), kao i u finalu Indijan Velsa (3:6, 6:3, 7:6), dok je Federer prethodno pobeđivao u polufinalu Mastersa u Monte Karlu (7:5, 6:2), kao i na turniru u Dubaiju (3:6, 6:3, 6:2).

Istovrmeno, Švajcarac je posle ove pobede dobio realnu šansu da napadne prvo mesto na ATP listi. On bi u završnici sezone čak mogao i da prestigne Novaka.

Federer se u ponedeljak vraća na drugo mesto na ATP listi. On će prestići Španca Rafaela Nadala, koji je zbog upale slepog creva, poražen već u 2. kolu Mastersa u Šangaju. Đoković je priznao da je Federer odigrao savršen meč. Švajcarac se u Šangaju plasirao u 122. finale u karijeri, a protiv Simona će pokušati da osvoji 81. trofej.

http://www.youtube.com/watch?v=b19mIfI-HG0
TOK MEČA II set Đoković nema odgovor na sjajnu igru rivala ni na startu drugog seta. Federer igra kao u najboljim danima i već u prvom gemu stiže do novog brejka. On je neočekivano lako došao do dve vezane brejk lopte - Novak je spasao prvu dobrim servisom, ali je Federer na drugoj bio neimoljiv. Švajcarac je bez problema potvrdio brejk i bez problema stiže i do drugog gema u nastavku meča. Posle tri uzastopno izgubljena gema, Novak je dobio treći gem drugog seta i smanjuje prednost rivala na 1:2. On, međutim, nikako ne uspeva da ugrozi Federerov servis. Švajcarac je idalje veoma siguran i ne dozvoljava Đokoviću da preokrene rezultat. U takvoj situaciji Rodžer je lako poveo sa 1:3. Peti gem je doneo veliku dramu. Đokoviće je serijom grešaka iz forhenda poklonio rivalu tri brejk lopte, ali se na kraju ipak izvukao. U trenutku kada se suočio sa novim brejkom Novak se trgao i sa nekoliko fantastičnih poena odbija novi napad Federera i smanjuje na 2:3. Srbin je zatim zapretio Federeru, pošto je u šestom gemu osvojio prva dva poena na protivnikon servis. Međutim, najbolji teniser sveta nije uspeo da sačuva tu prednost. Usledio je preokret Švajcarca, koji posle nove Novakove greške stiže do vođstva od 2:4. Mučio se Đoković i u sledećem gemu, ali je na kraju ipak smanjio na 3:4 i ostao u igri. Borio se Novak, sa tri vezana poena stigao je do 40:40 na Federerov servis, ali je Švajcarac na kraju, posle čak četiri izjednačenja, dobio gem za 3:5. Đoković je u devetom gemu spasao dve meč lopte na svoj servis, ali jedbostavno nije imao snage da se rezultatski vrati u meč. Federer je bio siguran na svom servisu i posle jednog sarta i 36 minuta igre stiže do finala Šangaja. I set Žestoko je krenulo od starta. U prvom gemu Đoković i Federer su odigrali šest poena i svako od njih je završen vinerom. Novak je na kraju, sa nekoliko odličnih servisa, rutinski stigao po vođstva od 1:0. Federer je imao nešto teži posao. Švajcarac je greškom iz bekhenda dozvolio Novaku da dođe do izjednačenja (40:40), ali je Švajcarac lako osvojio sledeća dva poena za izjednačenje - 1:1. Novak je i u polufinalu nastavio sa odličnim servisima, pa bez problema dobija treći gem za vođstvo od 2:1. Federer u ranoj fazi meča koristi svaku priliku da napadne rivala, ali Đoković za sada lako izlazi na kraj sa agresivnim Švajcarcem.

Trend sigurnih servisa nastavio je Federer, koji ekspresno poravnava na 2:2. Švajcarac je nastavio da igra veoma agresivno i to mu se isplatilo u petom gemu. Novak je izgubio prva dva poena, a Federer u nastavku stiže i do prve dve brejk lopte u meču. Đoković je spasao prvu odličnim forhendom, ali ga je Rodžer u sledećem poenu naterao na grešku i stiže do brejka - 2:3. Đoković je u sledećem gemu imao priliku da uzvrati istom merom, ali nije realizovao prvu brejk šansu. Švajcarac se odbranio sjajnim forhendom i posle velike borbe osvaja novi gem za vođstvo od 2:4. Novak je u sednom gemu prekinuo mini-seriju rivala i smanjuje prednost Federera na 3:4. Međutim, on nije uspeo da zaustavi Švajcarca, koji dobija osmi gem za samo 40 sekundi. Švajcarac je posao završio sa tri asa i jednim vinerom i bez izgubljenog poena stiže na gem od osvajanja prvog seta - 3:5. Branilac titule je rutinski dobio deveti gem (4:5), ali Federer u završnici nije dozvolio iznenađenje. Novak je imao 30:30, ali je usledio novi napad Švajcarca, koji posle novog vinera, dobija set šestim as udarcem - 6:4 posle 39 minuta igre.