Foto: Rojters

Novcem od donacija

KRUPANJ: Počela gradnja 18 kuća poplavljenima

Zavisno od broja članova domaćinstava, biće urađeno sedam tipskih kuća po 100 kvadrata, pet od 80 i šest kuća od po 60 kvadrata

Srbija
> 18:22h

KRUPANJ - U Krupnju je od sredstava prikupljenih donacijama počela gradnja kuća za porodice koje su tokom majskih poplava ostale bez domova.

Gradnja 18 kuća na lokaciji Vašarište u centru Krupnja počela je ove sedmice pripremnim građevinskim radovima i postavljanjem temelja za zidanje objekata. Zavisno od broja članova domaćinstava, biće urađeno sedam tipskih kuća po 100 kvadrata, pet od 80 i šest kuća od po 60 kvadrata, rekao je danas lokalnim medijima zamenik predsednika opštine Krupanj Predrag Marjanović.

Preko Programa UN za razvoj (UNDP), 17 kuća finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati a jednu italijanska fondacija. Izvođač je Građevinsko preduzeće "Banković" iz Surdulice a rok za završetak radova je 60 dana. "Svi placevi su površine po tri ara i infrastrukturno opremljeni. Porodice će pri useljenju dobiti ključ u ruke, građevinsku i upotrebnu dozvolu, kao i šporet na drva, frižider i veš mašinu", naveo je Marjanović. Očekuje se da naredne sedmice počne i najavljena gradnja još 10 kuća za meštane koji su bez domova ostali po selima krupanjske opštine. Poplave i klizišta u opštini Krupanj srušili su 38 a oštetili 168 kuća. Prema procenama lokalnog kriznog štaba, šteta iznosi 1,5 milijardi dinara, što je gotovo tri puta više od godišnjeg budžeta te nerazvijene opštine na severozapadu Srbije.