Kecmanović i Stojiljković otkrivaju

PIKANTERIJE: Ivo Andrić je bio ženskaroš i učestvovao je u orgijama

Ivo je imao aferu sa suprugom svog kuma Gustava Krkleca, zbog čega je isteran iz masonske lože. On nije bio čuven kao osvajač ženskih srca, ali bio je dosta vešt u tome

Pop kultura
> 10:38h

Iz pera dva najčitanija srpska pisca Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića izašlo je delo „Kainov ožiljak“. Roman u izdanju „Lagune“, u kojem je junak Ivo Andrić, biće predstavljen javnosti na Sajmu knjiga u Beogradu. Kecmanović i Stojiljković pisali su o životu nobelovca pred izbijanje Drugog svetskog, dok je dve godine boravio u Berlinu kao ambasador Kraljevine Jugoslavije. U razgovoru za Kurir pisci otkrivaju nepoznate činjenice iz Andrićevog ljubavnog života, kao i kako je završio na orgijama. Uzor piscima - U svom romanu „Konstantinovo raskršće“ glavni junak Nemanja Lukić sreće Andrića. Kasnije sam njihov susret pretočio u priču. Ivo u njoj pomaže svom prijatelju, uglednom profesoru i Jevrejinu, da emigrira u Švajcarsku. Vrlo malo se zna o njegovom boravku u Berlinu. Shvatio sam da ne mogu sam da napišem roman i pozvao sam Vladu da mi pomogne - kaže Stojiljković. Kecmanović je bez razmišljanja prihvatio poziv jer je pod uticajem velikog književnika postao pisac. - Moj roman „Top je bio vreo“ ne bi mogao biti napisan da nije postojao Andrić. Imao je uticaj na moje pisanje - iskren je Kecmanović.

Nemoguća ljubav Zaplet u romanu počinje zbog knjige „Kainov ožiljak“, koju glavni junak nalazi na zgarištu, ali otkriva se i ljubav između pisca i njegove buduće supruge. - Milica Babić je tada bila žena našeg atašea za štampu. Njihova ljubav bila je platonska i nismo mogli da je izbegnemo. U kovitlacu istorijskih događaja Andrić nije mogao da se posveti svojoj ljubavi, niti smo mi tome mogli da damo previše na značaju - kaže Vladimir. Tajne iz ljubavnog života velikog književnika otkriva nam Dejan Stojiljković. - Andrić je bio ženskaroš. Imao je aferu sa suprugom svog kuma Gustava Krkleca, zbog čega je isteran iz masonske lože. On, za razliku od Crnjanskog i Dučića, nije bio čuven kao osvajač ženskih srca, ali bio je dosta vešt u tome. Kroz njegova dela upoznajemo Jelene, Anike, Mare, Aske i druge. Može se napraviti posebna zbirka priča i pesama o njegovim ljubavima - naglašava autor iz Niša. U novom romanu Ivo će završiti na nacističkim orgijama ipak voljom drugog autora, koji je bio zadužen za fikciju u delu. - Crnjanski je više pričao, a Andrić radio. Bio je ozbiljan švaler. Njegova veza s Milicom ostaje na platonskom nivou. Niko ne zna kako je njihova ljubav izgledala u Berlinu jer akteri nisu u prilici da nam kažu, a teško da bi nam i rekli. Dostojanstven Nastojali smo da se karakter ove erotomanske ličnosti nekako prikaže. Nametnulo se prisustvo na nacističkim orgijama kod komandanta svih tajnih službi. Andrić je i u toj situaciji uspeo da ostane dostojanstven - zaključuje Kecmanović.