Foto: Reuters

Ostalo je istorija

NA DANAŠNJI DAN: Pre deset godina Mesi je debitovao za Barselonu

Argentinac Lionel Mesi debitovao je za Barselonu tačno pre deset godina

Fudbal
> 10:20h

BARSELONA – Argentinac Lionel Mesi debitovao je za Barselonu tačno pre deset godina. Naime, Mesi je na današnji dan, pre ravno deset godina, debitovao za katalonski klub. On je za Barselonu debitovao sa 17 godina i 114 dana, 16. oktobra 2004. godine. Argentinac je tako postao treći najmlađi debitant u istoriji tog kluba. Mesi je prve minute u dresu Barse odigrao protiv Espanjola, pošto je u igri zamenio strelca jedinog gola, Deka. On je tada nosio broj 30, pošto je Barsina desetka bila rezervisana za Brazilca Ronaldinja. Tog dana u sastavu Barselone bili su još i Ćavi i Andres Inijesta, koji takože idalje brane boje katalonskog kluba. Mesi je u protekloj deceniji postao sinonim za uspeh Barselone. On je sa tim klubom osvojio šest titula šampiona Španije, dva Kupa, šest Superkupova Španije, tri Lige šampiona, dva UEFA Superkupa, kao i dva Svetska klupska prvenstva.

http://www.youtube.com/watch?v=W-d2d8Px6T8#t=24
Argentinac je četiri puta uzastopno osvajao Zlatnu loptu – 2009, 2010, 2011. i 2012. godine, dok je tri puta dobio i Zlatnu kopačku – 2010, 2012. i 2013. On je do sada u dresu
Barselone odigrao 472 utakmice i postigao 389 golova, uključujući i prijateljske mečeve. Argentinac je najbolji strelac u istoriji tog kluba i sedmi igrač po ukupnom broju nastupa. Mesi je najbolji strelac i u zvaničnim takmičenjima sa 361 postignutim golom, najbolji strelac u Primeri sa 249 golova, najbolji strelac u Ligi šampiona sa 68 golova, baš kao i u svim evropskim takmičenjima sa 69 pogodaka. On je do sada za Barsu postigao 26 het-trikova, od kojih 19 u prvenstvu. "Želim da se zahvalim mojoj porodici, prijateljima, saigračima i osoblju Barselone na podršci u ovih deset godina. Užvao sam u svakom trenutku na trernu, u ovim bojama, doživeo sam neverovatne trenutke i konstantno se trudim da napredujem i da osvojim još trofeja sa ekipom. Grlim vas sve", napisao je Mesi na Fejsbuku.