Istorijska poseta ruskog predsednika

PUTIN U SRBIJI: Rusija će uložiti u Srbiju 10 milijardi dolara!

Srpski premijer Aleksandar Vučić iskoristio priliku da predsednika Ruske Federacije podseti da Srbija proizvodi automobile i da bi nam proboj na rusko tržište mnogo značio. Saradnja se može proširiti i na visoku tehnologiju, ali i na poljoprivredu, rekao je Putin

Politika
> 00:00h

Ne propustite...

VLADIMIRE SPASI SRBIJU: Ovako ruski mediji izveštavaju o Putinovoj poseti Beogradu

SRBIJO, SPAVAJ MIRNO: Ovo je Vojska Srbije, pogledajte celu paradu i grmljavinu grupe Striži (VIDEO)

(VIDEO) OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN: Ruski migovi na srpskom nebu - Striži oduševili!

(VIDEO) VOJNA PARADA: Pogledajte dugu za Putina!

VIDEO OSTAVIĆE VAS BEZ DAHA: Pogledajte maestralan nastup gardista Vojske Srbije!

(VIDEO) GOVOR PREDSEDNIKA RUSIJE: Živela bratska Srbija!

Nikolić: Srbija je bila na karti svakog osvajača, ali nikad nije vodila osvajačke ratove!

Vučić: Hvala Putinu što poštuje naš evropski put! Putin: Ako je do Rusije, neće biti gasne krize!

BILATERALNA SARADNJA: Srbija i Rusija potpisale Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji!

(VIDEO) KORAK POBEDNIKA: Ruski Striži za kraj parade, Putin odleteo u 18.30!

(VIDEO) PRED PARADU: Ovako izgleda Beograd iz vazduha!

I TO SE DOGODILO: Lik Putina na nebu iznad Beograda!

(VIDEO, FOTO) DRŽAVNI VRH NA TRIBINAMA: Dačić dva minuta kucao poruke, Putin pomno prati paradu!

(FOTO I VIDEO) PALATA SRBIJA: Vučić Putinu dobrodošlicu poželeo na ruskom!

NIKOLIĆ PUTINU NA RUSKOM: Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši orden!

PUTIN U PALATI SRBIJA: Puno toga smo uradili u prošlosti, a biće toga i u budućnosti

Siniša Mali: Ne smemo da zaboravimo događaje od pre 70 godina

Nikolić: Rusija je oduvek bila veliki oslonac Srbiji

(VIDEO) PALATA SRBIJE: Putin se poklonio srpskoj zastavi, pa se izljubio s Vučićem!

BEOGRAD - Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je mogućnost da u naredne tri godine ruske investicije u Srbiji dostignu od šest do deset milijardi dolara i istakao da su ruske investicije u Srbiji dostigle tri milijarde dolara, a da je robna razmena za prvih šest meseci ove godine povećana za 16 odsto. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je susret s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da ga zamoli da u Rusku Federaciju omogući uvoz „fijata“, koji se proizvodi u fabrici „Fijat automobili“ u Kragujevcu. - Dogovorili smo da ruske investicije ubrzo porastu za još 500 miliona dolara, što znači dodatna radna mesta i razvoj privrede. Srbija i Rusija mogle bi proširiti saradnju u energetici, mašinogradnji i poljoprivredi. Srbija je povećala isporuke poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Poljoprivredna razmena je dostigla 130 do 150 miliona dolara i još raste - rekao je Putin. - Ja ću da iskoristim priliku da vas molim. Vi znate da u Srbiji proizvodimo „fijat“. To je naše vozilo napravljeno u Kragujevcu i ako možete da Srbiji omogućite izvoz tih vozila u Rusku Federaciju - rekao je Vučić. Premijer Srbije se u toku razgovora osvrnuo i na celokupnu privrednu saradnju između Srbije i Rusije. Dobra vest - Dobra vest za obojicu je i to što robna razmena dostiže do 26 milijardi dolara, a Srbija je jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju. Rast izvoza svinjskog mesa je neverovatan, a izvoz će ubuduće biti i veći i Srbija je spremna za to - istakao je Vučić, naglasivši da Srbija nikad neće zaboraviti sovjetske trupe i ljudske živote koji su pali da bi Srbija danas bila slobodna. Uzvraćajući na molbe premijera Srbije Aleksandra Vučića, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se može postići dogovor o kvotama za izvoz automobila „fijat“ u Rusiju. Otvaranje mogućnosti - Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju. Uložili smo u Srbiju dve milijarde dolara i nameravamo da investiramo još milijardu, a Naftna industrija Srbije je jedan od najvećih poreskih obveznika u Srbiji. Takođe, saradnja Srbije i Rusije može se proširiti i na visoku tehnologiju - najavio je šef Kremlja. Prvi čovek Rusije izdvojio je poljoprivredu kao jednu od oblasti koja ima prespektivu u daljem razvoju saradnje. - Za Srbiju je sada dobra prilika da zauzme dobro mesto na ruskom tržištu, a postoji i mogućnost kreditiranja srpskih poljoprivrednih preduzeća, kao i da poljoprivredni proizvođači iz Evrope ulažu zajedno s ruskim u Srbiji da bi se ti proizvodi plasirali u Rusiju. Takođe, obim trgovinske razmene u prvoj polovini ove godine znatno je porastao - istakao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Šanse u poljoprivredi RUSI HOĆE SRPSKI SIR Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Srbija može iskoristiti povoljan trenutak za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. - Značajno se povećao izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na rusko tržište, za 130 do 150 miliona dolara, što se može dodatno povećati ako se realizuju potpisani sporazumi. Tome mogu pomoći i sankcije koje su uvedene Rusiji, što je za zemlje kao što je Srbija pozitivan trenutak da zauzmu mesto na ruskom tržištu - rekao je Putin i dodao da su razgovarali i o razvoju srpskog agrarnog sektora zajedno s proizvođačima iz Rusije i proizvođačima iz zapadne Evrope, dok je premijer Vučić najavio da će se u narednom periodu povećati izvoz srpskog sira u Rusiju.

NASTAVAK IZGRADNJE Putin optimista JUŽNI TOK KAO LJUBAV, POTREBNE SU DVE STRANE DA SE OSTVARI Šef Kremlja Vladimir Putin poručio je juče da Južni tok ne može biti realizovan jednostrano, ali da je duboko uveren da je on koristan za evropske potrošače. - Južni tok ne može biti realizovan jednostrano ako se naši partneri jos razmišljaju. To je kao u ljubavi, ona može biti srećna samo ako dva učesnika tog divnog procesa žele da nastave te odnose - rekao je Putin, podsećajući da su se slične diskusije vodile i kad se gradio Severni tok. - A sad kad je izgrađen, svi su srećni. Uveren sam da je isto i sa Južnim tokom. Duboko sam ubeđen da je taj projekat koristan za evropske potrošače - rekao je ruski predsednik i naveo da politika šteti ekonomiji i u izvesnoj meri snižava konkurentnu sposobnost evropske privrede.

STRANI MEDIJI Hrvatski mediji „Ratoborni Putin“ Pod naslovom „Ratoborni Putin u Beogradu“, Jutarnji list prenosi da je ruski predsednik zapretio Evropi da će imati manje gasa ukoliko ga Ukrajina bude krala.- Nikolić: „Koliko bi nas danas bilo da nije bilo ratova koje nismo započeli“ - navodi index.hr, koji je prenosio Putinovu posetu. Agencija RIA Novosti: Srbija za EU, ali i Rusiju Srbija opredeljena za članstvo u EU, ali nastoji da uzme u obzir interese Rusije, s kojom je povezana kulturno, politički i ekonomski i od koje očekuje nove investicije. Prvi kanal ruske TV: Srbija nije podlegla pritiscima Srbija jedna od retkih država koja nije podlegla pritiscima SAD i EU, te ne samo da ne smanjuje već jača saradnju s Rusijom. Rojters: Srbija balansira između Rusije i EU Simbolizam Putinove posete, u vreme kad Srbija balansira između EU, kojoj želi da se priključi, i Rusije, veoma moćnog saveznika i stalne članice UN s pravom veta u Savetu bezbednosti, koju ne može da napusti. SAD i EU se verovatno neće svideti prizor salutiranja srpskih vojnika Putinu u vreme ukrajinske krize, dok će parada pružiti šansu Putinu da pokaže da Rusija i dalje uživa duboko poštovanje. Gardijan: Šansa za dodvoravanje snabdevaču energentima Parada je za srpsku vladu šansa da se dodvori važnom prijatelju i snabdevaču energentima... kao i da uzvrati na kritike desničara da se previše približava Zapadu. AP: Težak izbor - Srbija je suočena s teškim izborom: da li da nastavi svojim zvanično proglašenim putem ka članstvu u EU ili da odustane i učvrsti veze sa svojim tradicionalnim saveznikom Rusijom.