Foto: Printscreen RTS

Komandant egzercira Garde

PORUČNIK KOJI IDE KROZ ŠPALIR BAJONETA: Puške klize na kiši, ali moji vojnici su elita!

Govoreći o rizicima, Đorđe Simić je rekao da je kiša mogla da dovede do neprijatnih situacija, s obzirom na to da gardisti nose rukavice

Društvo
> 00:00h

Važnu ulogu u vojnoj paradi "Korak pobednika" imali su pripadnici Garde, a egzercir gardista bio je jedan od najatraktivnijih delova vojne parade.

Garda svaki put izvodi drugi egzercir, a redovno uvežbavanje donosi gardistima sigurnost, kaže komandant egzercira Garde poručnik Đorđe Simić.

Pripadnici Garde su bili angažovani u okviru protokolarnih aktivnosti prilikom posete Vladimira Putina, artiljerijskom paljbom su obeležili početak parade, bili su jedna od jedinica koja je defilovala tokom parade i na kraju su izveli egzercir, podseća poručnik Simić. Objašnjava da je egzercir skup najsloženijih strojevih radnji u mestu i kretanju koje se izvode s puškom. Navodi i da je Garda vratila izvođenje egzercira u svoj program 2010. godine, i da je od tada do danas egzercir izvela više od 35 puta, i to u raznim gradovima u Srbiji.

Simić objašnjava da je svaki put reč o drugačijem egzerciru, sa drugačijom kompozicijom. Govoreći o rizicima, Simić je rekao da je kiša mogla da dovede do neprijatnih situacija, s obzirom na to da gardisti nose rukavice. Kaže da je vlaga mogla da izazove klizanje puške, ali ističe da su "čvrsta ruka gardista" i redovno uvežbavanje doneli sigurnost.

EGZERCIR GARDISTA MOŽETE DA POGLEDATE NA SNIMKU OD 40. MINUTA:

http://www.youtube.com/watch?v=N8gSUJfB1Qc
http://www.youtube.com/watch?v=XsBWm299sxA