Foto: Rojt

Narodni poslanik želi nuklearnu centralu u Srbiji

ŽELI DA GRADI NUKLEARKE: Dragomir Karić hoće da nas digne u vazduh!

U slučaju havarije došlo bi do eksplozije i drastičnog povećanja radioaktivnosti, tvrde Zeleni

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Izjava narodnog poslanika Dragomira Karića u emisiji „Da, možda, ne“ da ćemo uz pomoć Ruske Federacije dobiti nuklearnu centralu izazvala je burne reakcije i podstakla sumnju da je počeo da lobira da se Srbija uskoro upusti u avanturu ove vrste biznisa na svojoj teritoriji. Još 1989, u tadašnjoj SFRJ, doneta je zabrana o izgradnji takvih postrojenja i na snazi je do kraja 2015. Ali brat Bogoljuba Karića kaže da prvi put od nas čuje za tako nešto. - Energetska bezbednost je tema broj jedan u celom svetu, zbog energenata se vode ratovi, a mi bismo od para koje su Rusi spremni da investiraju u Srbiju rešili to pitanje. Ne vidim razlog da se polako ne razmišlja i o skidanju moratorijuma na izgradnju atomske centrale. U energetici je budućnost i onaj ko bude imao tu vrstu resursa ne treba da brine za budućnost - ističe Dragomir. On naglašava da njegove firme neće učestvovati u tom projektu, te da je, prema njegovim saznanjima, Rusija spremna da uloži tri milijarde dolara za finansiranje budžeta: - Pritom, Rusija, nama bratska država, ne traži od nas ništa i ničim nas ne ucenjuje. Tako bismo mogli da iskoristimo priliku i poput Mađara, Bugara izgradimo atomsku centralu od koje možemo imati samo koristi i razne benefite. Ivan Karić iz pokreta Zeleni Srbije se oštro protivi. - Suviše je jak pritisak kompanija koje prodaju nuklearnu tehnologiju, pa su sad rešili da napadaju i Srbiju. U slučaju havarije došlo bi do ogromne eksplozije, a što je još gore drastično bi se povećala radioaktivnost - kaže Ivan i dodaje da bi tako nešto predstavljalo veliku opasnost: - U Černobilju se tokom havarije temperatura vazduha podigla na 1.000 stepeni.

Marko Anđelković NUKLEARNA ENERGIJA JE POGUBNA Akademik Marko Anđelković, biolog, smatra da država ne može preko televizijskih nastupa da donosi odluku o izgradnji nuklearnih elektrana. - To je suviše ozbiljno pitanje, u koje mora biti uključena stručna multidisciplinarna javnost. Ovo pitanje deli i naučne radnike jer dok nuklearni fizičari tvrde da su novi reaktori bezbedni, biolozi i ekolozi tvrde suprotno i smatraju da ova energija ima pogubne posledice po stanovništvo.

Činjenice NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE - Takaimura - Japan 1994. - Vinskeji-Kamberlend 1955. Velika Britanija - Ostrvo tri milje 1979. Pensilvanija - Fukušima 2011. Japan - Černobilj 1986. Ukrajina - Od 1971. godine do 2005. zabeleženo više 1.000 akcidenata u nuklearkama

Aleksandar Antić TO NIJE REALNO Nisam čuo da je to Karić rekao, ali potpuno je jasno da takva izjava nije realna jer naše zakonodavstvo to ne dozvoljava - kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Institut Vinča nemaju ništa protiv NUKLEARKE TREBA GRADITI Grupa profesora Naučnog instituta „Vinča“ već dvadesetak godina pokušava da utiče na ukidanje moratorijuma, koji je donet posle nesreće u Černobilju aprila 1986. Ali nisu želeli da komentarišu Karićevu izjavu jer smatraju da on nije relevantan stručni sagovornik za tako ozbiljnu temu. - Ono što treba da se zna to je da ova energija nije toliki bauk kolikim se predstavlja u javnosti. Mi sigurno nemamo novac da sami izgradimo takav objekat, ali postoji eventualno mogućnost da se država dogovori s nekom stranom kompanijom, koja bi izgradila elektranu i nama davala procenat struje.