Foto: Rojters

Još jedna provokacija

SKANDAL: Hrvati paradom slave progon Srba

Hrvatska na dan vojne akcije „Oluja“ planira da organizuje vojnu paradu

Društvo
> 09:32h

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je najavu da će Hrvatska organizovati vojnu paradu na 20. godišnjicu akcije „Oluja“, koja je za cilj imala proterivanje Srba. - Skandalozno je što Hrvatska namerava da organizuje vojnu paradu kojom će se slaviti najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata u Evropi - kazao je Linta. Masovna ubistva Kako kaže, ako su tačne izjave hrvatskih zvaničnika da su temelji hrvatske države stvoreni u antifašističkoj borbi, onda bi Hrvatska trebalo da organizuje vojnu paradu sledećeg 9. maja, kad će biti obeležena 70. godišnjica pobede nad fašizmom, a ne 5. avgusta, na dan proterivanja Srba. Linta, takođe, apeluje na SAD, EU, OEBS i Savet Evrope da upute zahtev Hrvatskoj da prestane da slavi „Oluju“, da kazni počinioce zločina, isplati naknadu štete porodicama žrtava, obeleži mesta stradanja Srba, stvori uslove za održiv povratak proteranih i poštuje njihova ljudska i građanska prava. - Brojne činjenice, kao što su masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika nedvosmisleno pokazuju da „Oluja“ nije bila oslobodilačka akcija, već udruženi zločinački poduhvat - kaže Linta.

Puni ideja... Ivo Josopović i Zoran Milanović

Stare rane Podsetimo, zagrebački Jutarnji list preneo je da je, dan nakon spektakularne vojne parade na kojoj je u Beogradu ugošćen ruski predsednik Vladimir Putin, iz hrvatskog ministarstva odbrane procurila informacija da će sličnu, a možda i veću paradu Hrvatska organizovati već iduće godine, na 20. godišnjicu akcije „Oluja“. (B. K.)

Istoričar Čedomir Antić HRVATSKA IMA OZBILJAN PROBLEM Istoričar Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba, kaže za Kurir da je očigledno da je nedavna vojna parada u Srbiji ostavila utisak na Hrvatsku. - Problem je što Hrvatska slavi dan kad je proterala oko 300.000 Srba, svojih građana koje je prethodno obespravila. Ako u svojoj istoriji nema neki važniji dan koji bi mogla da obeležava i slavi, onda je to njihov veliki problem - kaže Antić.