Premijera: Komad „Knjiga druga“ u Narodnom pozorištu

Nela Mihailović: Za Nušića su glumice bile žene sumnjivog morala

Neobičan tekst Mihailovićeva igra umetnicu Rajnu Maretić Dolsku, koja ima mlađeg ljubavnika Ivana Ivanovića, čiji lik tumači student Dušan Matejić

Pop kultura
> 00:00h
Dejan Tomašević sa suprugom FOTO: Dragan Kadic
Dejan Ristić FOTO: Dragan Kadic
Iva Štrljić FOTO: Dragan Kadic
Dejan Savić FOTO: Dragan Kadic

Drama „Knjiga druga“, nastala iz pera Branislava Nušića, sinoć je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, tačno na 150-godišnjicu rođenja našeg najvećeg dramskog pisca. Komad je napisan 1927. godine, a na scenu „Raša Plaović“ postavila ga je Anđelka Nikolić. Obeležavanje velikog jubileja nije privuklo kulturne radnike, tako da smo u prvim redovima videli samo Dejana Ristića, državnog sekretara u Ministarstvu kulture, Dejana Tomaševića u društvu supruge, Dejana Savića, Ivu Štrljić i Gorčina Stojanovića. Nušić u ovom delu nastupa kao patrijarhalni pisac, branilac moralnih vrednosti, a ne kao komediograf. U fokusu su slavna glumica Rajna Maretić Dolska i njen mladi ljubavnik Ivan Ivanović, dok su teme moć i položaj žene, umetnost, kao i pitanja slobode, nasilja i prijateljstva. Glavne uloge podelili su prvakinja drame nacionalnog teatra Nela Mihailović i mladi Dušan Matejić.

- Nušić je bio veoma slab na glumice, lako se u njih zaljubljivao, ali dok sam radila ovaj komad, nisam mogla da se otmem utisku da on gaji veliko nepoštovanje prema njima i da ih opisuje kao dame sumnjivog morala. Bez obzira na sve, pa ako Nušić i ne voli Rajnu, ja je veoma volim i nalazim opravdanje za njene postupke jer je to jedini način da je dočaram na sceni, gle apsurda, baš onako kako je Nušić napisao - kaže Nela. Njen kolega Matejić otkriva da ga je tekst više podsetio na Čehova nego na Nušića. - Sve se vrti oko mog lika Ivana Ivanovića. Kad sam pročitao tekst, više mi je ličio na Čehova. Pun je patetike i melodrame - otkrio je mladi glumac. U podeli su još Zlatija Ocokoljić, Marija Bergam, Srđan Karanović, Gojko Baletić, Andreja Maričić, Danijela Ugrenović i Predrag Miletić. Velikog pisca, koji je ovaj tekst napisao tokom života u Sarajevu nezadovoljan što je odbijen za članstvo u SANU, igra Bojan Krivokapić. Predstava „Knjiga druga“ centralni je događaj revije „Nušiću u čast“, u okviru koje celog ovog meseca ansambl Narodnog pozorišta i gostujuća pozorišta iz Srbije izvode Nušićeve komade na sceni nacionalnog teatra.

Bojan Krivokapić RADNJA OVE DRAME JE VEČNO AKTUELNA Bojan Krivokapić tvrdi da radnja „Knjige druge“ nikad neće izgubiti na aktuelnosti. - Ovaj komad daje presek jednog intelektualnog kruga u kojem sve deluje glamurozno, ali ispod ima mnogo blata, dok su likovi, vođeni sitnim ličnim ambicijama, spremni da gaze sve i svakoga oko sebe, što ovoj drami, nažalost, daje večnu aktuelnost - objašnjava Krivokapić.