Foto: Fonet

KONTRANAPAD

SLAVICA ODGOVORILA DAČIĆU: Nisam dinosaurus i prebolela sam petokraku!

Slavica Ðukić Dejanović kaže da joj nikad nije bio potreban gromobran koji pominje lider stranke Ivica Dačić. Antić ističe da podržava šefa i da mora da se zavede red u stranci

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Ne osećam se kao dinosaurus a i te kako znam da je petokraka promenjena, kaže za Kurir potpredsednica SPS Slavica Ðukić Dejanović, reagujući na kritike koje je lider Ivica Dačić uputio drugovima sa najdužim stranačkim stažom. Dačić je, u intervjuu za Kurir, rekao da stara garda „još ne veruje da je petokraka promenjena“ i poručio da je vreme za reforme, pošto su i „dinosaurusi u prirodi izumrli jer nisu mogli da se adaptiraju na promene“. Takođe, predsednik SPS je poručio i da još nije odlučio da li će prihvatiti kandidaturu za lidera pošto mu je dosadilo da bude „gromobran“, a da unutar partije nema iskrenu podršku onih koje štiti od „munja i gromova“ koji dolaze spolja. Iako je među kadrovima koji su dugo u SPS, Ðukić Dejanović tvrdi da se nije pronašla u Dačićevim kritikama. - Naravno da znam da je petokraka davno promenjena i vrlo sam pozitivno orijentisana prema promenama u stranci. Mislim da Dačić meni nikad nije bio gromobran - kaže Ðukić Dejanović. Borba za fotelje I predsednik beogradskog odbora SPS i ministar energetike Aleksandar Antić je siguran da Dačić nije mislio na njega kad je pominjao podršku članova stranke. - Ali u potpunosti razumem zašto je to rekao i podržavam njegov stav. Mislim da unutar SPS treba da se uspostavi veći red po pitanju poštovanja stranačkih odluka. Članovi rukovodstva moraju da prate politiku stranke, da poštuju donete odluke - kaže Antić. Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović ide toliko daleko u odbrani šefa da tvrdi da je Dačić nezamenljiv. Šef nam je nezamenljiv - Samo on ume da amortizuje munje i gromove koji sevaju ka SPS sve ove godine. Naravno da je njemu najteže, mada to često ne pokazuje. Ali to je sudbina svih lidera stranaka - kaže ona. Komentarišući Dačićeve kritike, analitičar Branko Radun kaže da se iza njih krije želja lidera SPS da disciplinuje članstvo. - Dačić svom rukovodstvu poručuje da može, ali i ne mora da ih štiti i da paze šta će raditi i izjavljivati ubuduće. Pitanje je kako će oni reagovati na to, ali je izvesno da ih podseća na sve one situacije kad je „peglao“ incidente - kaže Radun.

Počelo je, počelo ČISTKA U ODBORIMA SPS

Izvršni odbor SPS je, na predlog Predsedništva, u subotu po podne raspustio gradske odbore u Novom Sadu, Subotici i Pančevu. U ovim odborima su uvedeni privremeni organi, koji treba da sprovedu izbore u mesnim organizacijama kako bi se izabralo novo rukovodstvo i organizuju rad unutar odbora.

Ružić i Mrka ĆUTE KO ZALIVENI Kurir je pokušao da dobije komentar i od Branka Ružića, predsednika Izvršnog odbora SPS, koji je najviše „iskakao“ iz politike partije, ali on nije odgovarao na SMS poruke. Ni potpredsednik Milutin Mrkonjić nije odgovarao na pozive naših novinara.