Strahuju zbog smrtonosnog virusa

SAD U PANICI: Na silu zatvorili medicinsku sestru iako nema ebolu!

Kejsi Hikoks, koja je pomagala zaraženima u Africi, drže u karantinu u Nju Džersiju, a utvrđeno je da nije bolesna

Planeta
> 15:38h

VAŠINGTON - Američka medicinska sestra Kejsi Hikoks (33), koja je kao član organizacije Lekari bez granica pomagala pacijentima zaraženim ebolom u zapadnoj Africi, na silu je zatvorena u karantin Univerzitetske bolnice kad se vratila u Nju Džersi, u grad Njuark, iako nije imala nijedan simptom smrtonosnog virusa, a i test na njega bio joj je negativan. Tu drastičnu preventivnu meru uvele su američke zemlje Njujork, Nju Džersi i Ilinois za sve lekare i medicinske sestre koji se u SAD vraćaju iz ugroženih područja, zbog čega je Hikoksova odlučila da tuži državu. Sve to usledilo je samo dan nakon što je u Njujorku otkriven prvi slučaj infekcije ebolom. Guverneri Nju Džersija i Njujorka, Kris Kristi i Endru Kuomo, doneli su odluku da svako ko dolazi s područja gde je ebola već uzela maha mora da bude izolovan 21 dan. To je izazvalo oštre kritike i optužbe na račun vlasti, ali uprkos tome i pritiscima iz Bele kuće, dvojica guvernera ostala su pri svome.

Žrtva oštrih mera... Kejsi u Izolaciji

Hikoksova je obelodanila da boravi u nehumanim uslovima i da je kao u zatvoru iako nema ebolu, a angažovala je i advokata. - Smeštena sam u šator u malom objektu na parkingu bolnice. Nemam televizor ni mobilni telefon, dani mi prolaze u gledanju u zid, a nemam ni tuš-kabinu ni toalet dostojan čoveka. Potpuno je neprihvatljivo da moram da budem ovde jer guverner Kristi kaže da izgledam bolesno - rekla je ona.

Neljudski uslovi... Šator u kom je Kejsi

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio odluku dvojice guvernera takođe je okarakterisao kao nedopustivu. - Problem je što heroje naše nacije, koji se vraćaju s fronta, tretiramo s velikim nepoštovanjem, kao da su uradili nešto protivzakonito. Gospođi Hikoks dugujemo mnogo - rekao je De Blazio. Inače, juče kasno popodne odlučeno je da Hikoksova bude puštena, ali da do kuće mora da bude prevezena specijalnim saniteskim vozilom.

Širi se strah PRETE IM BOMBAMA S VIRUSOM Institucije u Varšavi juče su preplavile anonimne dojave da su u raznim ministarstvima podmetnute bombe s virusom ebole. Neke od zgrada su evakuisane, a policijski pirotehničari su tražili eksplozivne naprave. Istovremeno, nepoznati ucenjivači prete da će proširiti ebolu u Češkoj ako im Prag ne plati milion evra u virtuelnoj moneti bitkoinu. Oni u mejlu tvrde da imaju „biološki materijal“ od jednog pacijenta u Liberiji. Bizarno SEKSI SESTRA ZA EBOLU Brojne internet portale preplavile su ponude za prodaju najnovijeg kostima za Noć veštica - seksi medicinske sestre koja se bori protiv ebole. - Iako je smrtonosni virus našao svoj put do SAD, to ne znači da u borbi s njim treba da izgubimo i stil - piše u opisu pored proizvoda, koji košta 59,99 dolara. Kostim se sastoji od mantila, maske za lice i para plavih rukavica, a uz njega se odvojeno prodaju žute čizme, po ceni od 79,99 dolara.