Zloupotrebio društvene mreže

INTERNET DŽIHADISTA: Uhapšen duhovni vođa Al Kaide Makdisi

Makdisiju je određen pritvor na 15 dana pošto ga je na ispitivanje pozvao jordanski tužilac za bezbednost koji ga je optužio za korišćenje interneta za promovisanje i podsticanje stavova džihadističkih terorističkih organizacija

Planeta
> 00:00h

AMAN - Jordanske snage bezbednosti uhapsile su danas uticajnog duhovnog vođu Al Kaide Abu Mohamada al Makdisija pod sumnjom za podsticanje terorizma na internetu, saopšteno je u Amanu.

Makdisiju je određen pritvor na 15 dana pošto ga je na ispitivanje pozvao jordanski tužilac za bezbednost koji ga je optužio za "korišćenje interneta za promovisanje i podsticanje stavova džihadističkih terorističkih organizacija", prenela je agencija Rojters.

Njegov pritvor prati nedavnu bujicu hapšenja u Jordanu na desetina simpatizera Islamske države (IS) koji su im izrazili svoju podršku na internetu, a svima njima se sudi po optužbi za izazivanje i promovisanje aktivnosti terorističkih organizacija na društvenim mrežama, naveli su izvori iz jordanskog suda.

Samouk po obrazovanju smatran je za duhovnog vođu ubijenog lidera Al Kaide u Iraku, Abu Musab al Zarkavija, dok su ga iz Američke vojne akademije "Vest Point" označili kao najuticajnijeg živog islamskog mentora.

Navodi da je Makdisi pušten iz zatvora u Jordanu, juna prošle godine, pošto je proveo pet godina na robiji, zbog raznih optužnica vezanih za terorizam.

Neki jordanski zvaničnici sugerisali su zvaničnom Amanu, u strahu od prelivanja radikalizma preko granice, da ga oslobode da ne bi "pričao" protiv IS, jer je bilo poznato da je napadao džihadiste zbog proglašenje halifata - islamskog oblika vlasti, uz obrazloženje da će to samo produbiti, već krvave unutrašnje sukobe među džihadistima.

Rojters podseća da je IS nastao kao izdanak Al Kaide u Iraku pre nego što se proširio u Siriju, posle pobune protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada pre više od tri godine.

Ekspanzija IS zapalila je borbu među rivalskim islamskim grupama, među njima uticajni Al-Nusra front - filijale Al Kaide u Siriji, u kojoj je poginulo na hiljade muslimana.